Bursa Teknik Üniversitesi'nin projesine "Faydalı Model Tescil Belgesi"

Bursa Teknik Üniversitesi'nin projesine "Faydalı Model Tescil Belgesi"

Bursa Teknik Üniversitesi sahip olduğu geniş laboratuvar altyapısı ile araştırmacıların AR-GE çalışmalarına destek veriyor. BTÜ'nün oluşturduğu araştırma ortamından ve TÜBİTAK'ın desteklerinden yararlanan araştırmacılar, önemli başarıların altına imzalarını atıyorlar. BTÜ'nün Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanan en son projesi, elektroensefalogram (EEG) sinyalleri ile kumanda edilebilen tekerlekli sandalye oldu.

2023.07.31 16:38 - Son Güncellenme: 2023.07.31 16:38 - Eğitim
A
Bursa Teknik Üniversitesi'nin projesine "Faydalı Model Tescil Belgesi"

BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Elektrik-Elektronik Mühendisliği (EEM) Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Tabakcıoğlu ve ekibinin geliştirdiği tekerlekli sandalye, Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan faydalı model belgesi almaya hak kazandı. Tabakcıoğlu'nun buluş sahibi olduğu faydalı model başvurusu sonuçlandı. Mevzuat çerçevesinde BTÜ tarafından yapılan başvuru sonrasında buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından incelendi. Yapılan incelemenin ardından kurum, Doç. Dr. Tabakcıoğlu ve ekibi tarafından ortaya konulan buluşla ilgili olarak "faydalı model tescil belgesi" düzendi. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "faydalı model tescil belgesi" düzenlenen buluşla ilgili yapılan çalışmaları özetleyen Tabakcıoğlu şunları söyledi: 

"Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde yürütülen çalışmalar ile bu proje geliştirildi. BTÜ yönetimine ve Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar'a verdikleri destek nedeni ile teşekkür ederiz. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "faydalı model tescil belgesi" düzenlenen çalışma, Neurosky EEG biyosensörden gelen verilere göre hareket eden bir maket tekerlekli sandalye tasarlanmasıdır. Bu tekerlekli sandalye bir sim kart aracılığıyla haberleşme gerçekleştirmektedir. Tekerlekli sandalye SMS alabilmekte ve üzerinde bulunan GPS sayesinde konum bilgisi gönderebilmektedir. Geliştirdiğimiz ürün sayesinde kullanımda olan tekerlekli sandalye, otomatik olarak refakatçiyle haberleşme olanağına ulaşmaktadır. Sandalyenin devrilmesi durumunda refakatçiye otomatik mesaj atılabilmektedir. Refakatçi, sandalyenin anlık konum bilgisine sahip olabilmektedir. EEG sinyalleri ve bunlarla ilişkilendirilen meditasyon ve dikkat bilgisine göre sandalye kumanda edilebilmektedir".

Sistemin geliştirilmesine 2016 yılından beri EEG verilerinin kullanılarak çalışıldığını ifade eden Tabakcıoğlu, buluşun başlangıç hikâyesinin BTÜ'nün desteklediği bir bilimsel araştırma projesi olduğunu kaydetti. Dr. Öğr. Üyesi Doruk Ayberkin ve Öğr. Gör. Dr. Hüseyin Çizmeci'nin araştırmacı olarak projede yer aldığını ve lisansüstü öğrencilerinden Büşra Yıkılmaz'ın da yüksek lisans tezinde bu konuda çalıştığını belirtti.

Tabakcıoğlu, BTÜ'nün kendi kaynakları aracılığı ile projelerine destek verdiğini ayrıca, çalışmada TÜBİTAK'ın da desteklerinden yaralandıklarının altını çizdi. Doç. Dr. Mehmet Barış Tabakcıoğlu "Çalışmalarda EEM bölümü öğrencileri Bahtiyar Bayram, Alper Üzüm, Mehmet Göllü, Bayram Fışkın, İsmail Varol, İsmail Zengin, Ramazan Yavuz, Emirhan Yüksel araştırmacı olarak yer almışlardır. Bu aşamadan sonraki çalışmalarımız akülü tekerlekli sandalyeyi beyin dalgalarıyla kumanda edebilmeye yönelik olacaktır. TÜBİTAK ve/veya KOSGEB destekleriyle EEG kontrollü akülü tekerlekli sandalye tasarlanması için bir girişim planlamaktayım. Bu sistemlerin gerçek tekerlekli sandalyeye uygulanmasıyla birlikte hiç bir azasını kullanamayan omurilik felçli ve kas hastaları refakatçi olmadan kendi kendine hareket edebilecek ev, park ve bahçe gibi korunaklı yerlerde kendini dolaştırabilecektir" diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2023.07.31 16:38
A