Bursa'nın Nilüfer Barajı kuraklığın eşiğinde! Ortalama su oranı yüzde 2'ye düştü

Bursa'nın Nilüfer Barajı kuraklığın eşiğinde! Ortalama su oranı yüzde 2'ye düştü

Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan biri olan Nilüfer Barajı'nda ortalama su oranı yüzde 2'ye düştü. DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, sonbahar döneminde henüz bir yağışın yaşanmadığını belirterek Nilüfer Barajı'na dair, "Normalde burada metrelerce suyun altında olmamız gerekirken toprağın üstünde duruyoruz" dedi.

2024.11.13 15:43 - Son Güncellenme: 2024.11.13 16:32 - Bursa Bölge
A
Bursa'nın Nilüfer Barajı kuraklığın eşiğinde! Ortalama su oranı yüzde 2'ye düştü

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Küresel ısınmanın neden olduğu kuraklık Bursa barajlarını etkisi altına aldı. Nilüfer Barajı'nda ortalama su oranı yüzde 2'ye düştü. DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, kasım ayında yağmur yağmadığını ve yaz mevsiminin kurak geçtiğini açıkladı. Demir, "Şu anda Nilüfer Barajı'nın içindeyiz ama görüyoruz ki kupkuru burası. Normalde burada metrelerce suyun altında olmamız gerekirken toprağın üstünde duruyoruz. Bu aslında büyük bir tehlikenin işareti. Fosil yakıtlar kullanıldığı ve kömür, petrolden vazgeçilmediği sürece ülkemiz ve dünyamız hızla iklim değişikliğine doğru gidiyor. Artık herkes kendi çevresinde bunun sonuçlarını yaşamaya başladı" dedi.

"KARBON AYAK İZİMİZİ KÜÇÜLTMEMİZ GEREKİYOR"

Geçtiğimiz günlerde İspanya'da ciddi bir felaket yaşandığını belirten Demir, bir yılda yağması gereken yağmurun 8 saatte yağdığını ve onlarca insanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Demir, "Aynı şeyi biz Bursa'da da yaşayabiliriz çünkü artık iklim değişikliğine en büyük etkin eden şey, sonbaharda yağması gereken yağmurun 1-2 saat içinde yağması. Bu da hem kentlerdeki sistemin yağmuru taşıyacak altyapısının olmamasına hem de yağmurun barajları doldurmasına faydası olmuyor. Bizim bu durumdan kurtulmamız için karbon ayak izimizi bir an önce küçültmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

"KAĞIT ÜZERİNDE ÖNLEMLER DEĞİL, EYLEMLER YAPILMALI"

Demir, Bursa'nın ciddi nüfus alan bir bölge olduğunu hatırlatarak Türkiye'de kişi başına toplu taşıt sayısı en fazla düşen şehrin Bursa olduğunu dile getirdi. Demir, "Fosil yakıtlar kullandığımız için dünyamızın üzerinde bir ısı tabakası oluşturmuşuz bir de kendi kentimizin üstünde bir ısı tabakası oluşturduk. Bu ısı tabakaları da yağmur bulutlarının toplanmamasına neden oluyor ve ciddi bir kuraklığa doğru gidiyoruz. Artık kâğıt üzerinde önlemler değil, eylemler yapılmalı" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.11.13 15:43
A