Bursa Nilüfer Çayı'nda toplu balık ölümleri
Bursa Ovası'nın önemli su kaynaklarından Nilüfer Çayı'nda yaşanan olay, yine balık ölümlerine neden oldu. Kirlilik nedeniyle oksijen almakta zorlanan balıklar çıkarken, ölen balıkların mahalle sakinleri tarafından toplanılması tehlike oluşuyor.
2024.11.08 11:18 - Son Güncellenme: 2024.11.08 12:42 - Bursa BölgeUludağ'ın güney yamaçlarından başlayarak, Karacabey Boğazı'ndan Marmara Denizi'ne dökülen 103 kilometre uzunluğundaki Nilüfer Çayı, çözüm bulunamayan yasaklı ve toplu balık ölümleriyle donatılıyor.
Bursa Ovası'nın anlaşması sulama fiyatının karşılandığı Nilüfer Çayı, şimdi de Karacabey ilçesi Canbalı Mahallesi'ndeki toplu balık ölümleri ile gündeme geldi. Mahallenin içinden geçen çaydaki suyun kirliliği nedeniyle oksijen çalışmaya çalışan balıklar, çoğalıyorlar. Ölen balıkların ise mahalle sakinleri tarafından toplanılması tehlikeyi artırıyor. Balıkların varlığının sürmediği su, tarımın sulanması ve işyeri için sofralara tehlike taşınması.
'İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN DA OLDUKÇA RİSKLİ'
Nilüfer Çayı'nda yaşanan balık ölümleri ile ilgili konuşan Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, "Organik atıklar suyun içindeki oksijen tüketiliyor. Oradaki organik parçacıklar parçalanıyor ve parçalanırken sudaki oksijen tükeniyor. Sudaki oksijenin tükenmesi ile birlikte suyun içinde balıkların ve diğer canlıların yaşayabileceği çözülmüş oksijen sıcaklığı, neredeyse sıfıra düşüyor. Bu durum sıcaklıkları da ölüyor. Balıkların bir şekilde satılıp tüketilmesi, halk sağlığı açısından çok büyük bir risk teşkil etmektedir. Çünkü o suda zaten bir olduğu için, orada canlı ölümleri meydana gelmektedir. Bilmeden, ne kaynaklandığını bilmeden o balıkların tüketilmesi, halk sağlığı açısından da oldukça çalıştırılması ve tehlikelidir" dedi.
'BU, İNSANLARI ADETA ZEHİRLEMEKTİR'
İlhan Düzen (58), "Yaşanan balık katliamını duyunca, Bursa'dan buraya geldim. Bakıyorum suyun üzerine, binlerce balık ölüsü var. İnsanlar, burada bu balıkları topluyor, eve gidiyor, çoluğuna çocuğuna yediriyor. Maalesef bu, insanlar tam anlamıyla zehirlemektir" diye konuştu . Hacı Günden (32), "Bu, bir katliamdır. Nasıl olur da kedi veya köpek ölümlerinde insanlar ayaklanıyorsa, bunun için de harekete geçilmesi gerekiyor. Yazık değil mi? Bu hayvanların nefes alabilmek için çalıştırılıyor. Bunlar, suya katliamlar yapılıyor. Daha sonra hayvanlar zehirleniyor. "dedi.
Kaynak: DHA
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
01:44
-
00:30
-
01:15
-
06:20
-
07:45
En Çok Okunanlar
- Yeni 5 ve 50 TL'lik banknotlar bugün...
- Hafta sonu sıcaklıklar sert...
- Bursa'da teleferik 24 Kasım'dan itibaren...
- Bursa'da iki gündür kayıp olan iki çocuk...
- Arda Turan'ın yeni adresi o kulüp mü olacak?
- Bursa'da surlardan manzarayı seyrederken...
- Sakarya'da bir kişi çocuk parkında silahla...
- Bursa'da yol genişletme çalışması...
- Bursa'da kazada yaralanan genç 2 günlük...
- Bursa'da motosiklet sürücüsüne silahlı...
- Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden...
- Bursa'da imara aykırı inşa edilen 500...
- TOKİ, Bursa dahil 44 ilde 882 arsayı...
- Rize'de heyelan meydana geldi: Ölü ve...
- Bursa'da Gemlik çevreyolunda feci kaza: 3...