Bursa sahillerini saran kabus masaya yatırıldı!

Bursa sahillerini saran kabus masaya yatırıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, müsilaj sorununa yönelik 'Marmara Denizi'nde Müsilaj Mücadelesi' konulu toplantı düzenledi.

2025.05.21 11:53 - Son Güncellenme: 2025.05.21 13:54 - Bursa Bölge
A
Bursa sahillerini saran kabus masaya yatırıldı!

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Müsilaj, Marmara Denizi'nin en büyük problemlerinden biri olarak tehlike oluşturmaya devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, müsilajın sebeplerinin ve çözüm önerilerinin konuşulduğu 'Marmara Denizi'nde Müsilaj Mücadelesi' toplantısını CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek'in katılımıyla Merinos AKKM'de gerçekleştirildi. 

"MARMARA, TÜRKİYE'NİN KALBİ OLAN BÖLGE"

Marmara Denizi'nin önemine değinen Başkan Bozbey, "Marmara Bölgesi Türkiye'nin kalbi olan bir bölge. Marmara Bölgesi Türkiye'yle birleşmiş hem ticaretin yaşıldığı ve canlının yaşadığı, yüzyıllardır sofralarımızı zenginleştiren canlıların olduğu bir deniz. Fakat 70'li yıllardan itibaren sanayinin büyümesiyle gelişen ve nüfusun Marmara'ya gelmesiyle deniz yavaş yavaş kirleniyor. 2007 yılında müsilaj sorununun yoğunlaştığı ve Marmara Denizi'ndeki kirliliğin artışıyla canlıların azalabileceği ve müsilaj oluşabileceği ifade edilmişti. Ama tam olarak önlem alınmadı, kirletilmeye devam edildi" ifadelerini kullandı. 

"27 CANLI TÜRÜ MARMARA'YI TERK ETTİ"

Başkan Bozbey, "27 canlı türü Marmara'yı terk etti. Kirliliğinden, azot ve fosforun yararmış olduğu kirlilikten dolayı terk etti. Sadece evsel değil sanayi ve tarımsal olarak da sorun var. Gübre ve gübrelemeden kaynaklı denizi kirlettiğimizin de farkında olmalıyız. Çözümü var mı? Elbette var. Marmara Belediyeler Birliği olarak yine bakanlıktan bu konuda taleplerimizi ilettik. Dedik ki 'biz Biyolojik Atık Tesisi kurarız, ama bize yer seçimi konusunda destek olun". Kurmak istediğimiz yerler oldu, kabul görmedi. Diğer bir konu TL üzerinden gerekirse faizsiz borçlanmayı talep ettik. Özellikle bakanlıktan, hükümetten finansman konusunda destek istedik. Hala bu taleplerimizi yineliyoruz" şeklinde konuştu. 

"MARMARA SU FAKİRİ BİE BÖLGE OLMUŞTUR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, "Marmara Denizi'ndeki müsilajın görüşülmesi için teknik çalışmaları için çalışma başlattık. Bursa Büyükşehir Belediyemiz de ev sahipliği yapıyor. CHP'nin genel iktidara yürüyüşünde de milletimiz bu güne kadar yapılmayan işlerin nasıl yapılacağı konusunda yol haritasını görmüş olacak. Bu toplantının faydalı olacağına inanıyorum. 2021 Mayıs'ta müsilaj ortaya çıkınca bu konuyla ilgili Balıkesir Başkanımız Ahmet Akın ve Tekirdağ Başkanımız Canan Yüceer, daha aday olmadıkları zaman meclise araştırma önergesi vermişlerdi. Nurhayat Vekil ve Erkan Başkan'da vekilken imza vermişti. Türkiye, Marmara Denizi'ndeki müsilaj meselesini neden ve sonucunu konuşup belgelendirmişti. Sorunun nedenini konuşma konusunda bence süreç tamamlandı. Sebebi evsel atıklar. Türkiye nüfusunun çoğunun yaşadığı Marmara'da müsilajın sebebi evsel atıklardır. Su kullanımı konusunda en fakir bölge Marmara'dır. Marmara su fakiri bir bölge olmuştur" ifadelerini kullandı. 

"BU KONU SİYASET ÜSTÜ DEĞERLENDİRİLMELİDİR"

Zeybek, "Yaşayan balık türü sayısı 4-5'e düşmüşse bu cenderede nasıl sorun çözmek için uğraşacağız? Canlı yaşam ve doğal yaşam cezalandırılmaktadır. Marmara denizi hızlı bir biçimde büyük bir girdabın içine sokulmaktadır. CHP olarak geçtiğimiz yıllarda 'Su sempozyumu' düzenlemiştik. Bu konunun siyaset üstü değerlendirilmesi gerektiğini hep söyledik. Seçimi 1 milyon farkla kaybeden Bakan, halkın kendisine vermediği yönetimi, genelgelerle elde etmeye çalışmaktadır. Bu mevsimde ortaya çıkan müsilaj, 1-2 ay sonra ortadan kalktığında gündemimizden bunu düşürmeyeceğiz. Yerel yönetimin nereye kadar yetkisi var? Organize sanayi bölgelerinin sorumluluğu tamamen Büyükşehir'e verilirken ruhsat verme yetkileri Sanayi Bakanlığı'na terk edilmiştir. Yetki karmaşası vardır. Kimin ne alanda ne kadar yetkisi olduğunu gösteren yasal düzenleme getirilmeli. Nitrat ve fosforun yükselme sebebi de yanlış tarımsal  uygulamalardır. Marmara denizini nitrat ve fosfattan arındırmak ve canlılığına tekrar kavuşması başlığı altında toplayabiliriz" dedi.

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.05.21 11:53
A