Bursa İtfaiyesi Daire Başkanı üstüne basa basa uyardı! 700 derecelik tehdit...

Bursa İtfaiyesi Daire Başkanı üstüne basa basa uyardı! 700 derecelik tehdit...

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Canalp Berkdemir, son zamanlarda artan orman yangınlarına ilişkin Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.

2025.07.05 12:04 - Son Güncellenme: 2025.07.05 12:16 - Bursa Bölge
A
Bursa İtfaiyesi Daire Başkanı üstüne basa basa uyardı! 700 derecelik tehdit...

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Türkiye'nin dört bir yanında meydana gelen orman yangınları doğayı ve canlı yaşamını tehdit ediyor. Çıkan orman yangınlarının çoğunun insan kaynaklı olduğu belirtilirken yetkili kurumlar ise vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Uzmanlara göre, Türkiye'de sigara izmaritlerinin neden olduğu yangınların oranı yüzde 35 ile 45 arasında değişiyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Canalp Berkdemir, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamalarda yanan sigara izmaritlerinin arabalardan dışarı atılmaması konusunun altını çizdi. 

"SİGARADA TÜM MALZEMELERİ TUTUŞTURACAK SICAKLIK VAR"

Berkdemir, "Sayın sürücüler, lütfen seyir halinde iken sigara izmaritlerinizi aracınızdan dışarı yol kenarına, otluk alanlara atmayınız. Zira sigaranın ucundaki ateşin sıcaklığı 700 santigrat derecededir. Bütün malzemeleri tutuşturacak bir sıcaklık vardır sigara izmaritinde. Otluk ve tarım arazilerinde ateşli ve sıcak işler yapmayın. Biçerlerle çalışırken mutlaka arkasında suların hazır bulundurulmasını, römorkörler müdahale edilecek şekilde beklemesine önem ve hassasiyet gösterin" uyarılarında bulundu. 

"AŞIRI SU TÜKETİMİNE DE SEBEP OLUYOR"

Berkdemir, "Yangına sebebiyet vermenin Türk Ceza Kanunu'nun 172. maddesinde cezası vardır. Yangının yanı sıra çevre de kirleniyor. Aynı zamanda yangınlarda kullanılan suların barajlardaki su olduğu için aşırı su tüketimine de sebep olmaktadır. Böylece o suyun yangın anında kullanılması sürecinde iklim etkisini olumsuz yönde de etkileyebiliyor" dedi. 

"AFET KÜLTÜRÜ OLUŞTURULMALI"

Afet eğitimlerinin anaokulundan verilmeye başlamasını vurgulayan Berkdemir, "Afet kültürünün, Türkiye'de yeterli şekilde anaokullarından başlamalı. Afet kültürünün oluşması gerekiyor.  Afet kültürü anaokulundan, kreşlerden başlayıp üniversiteye kadar sürmelidir. Mutlaka Türkiye'nin kendine has bir afet kültürünü oluşturması lazım. Her şeyin başı eğitim" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.07.05 12:04
A