Bursa için köprüden önce son çıkış!

Bursa için köprüden önce son çıkış!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, Çınarcık Barajı, kentin su kaynaklarının yönetimini ve su kaynaklarını tehdit eden çevresel sorunları anlatmak ve çözüm önerilerini sunmak adına toplantı düzenlendi.

2025.07.03 10:53 - Son Güncellenme: 2025.07.03 11:16 - Bursa Bölge
A
Bursa için köprüden önce son çıkış!

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

İMO Bursa Şubesi, Çınarcık Barajı ve Bursa'nın su kaynaklarının yönetimine dikkat çekmek adına BAOB Konferans Salonu'nda açıklamalarda bulundu. İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem, "Bugün burada Bursa'nın içme/kullanma suyu ile Uluabat gölü ve çevresinde yaşanması muhtemel ekolojik bir felaket hakkında tarihe bir not düşmek, kentimizin su varlıklarını tehdit eden önemli bir çevresel soruna dikkat çekmek, akademik bir oda olmanın sorumluluğu çerçevesinde çok önemli uyarılarda bulunmak üzere toplandık" şeklinde konuşmasına başladı. 

"TÜRKİYE, SU STRESİ YAŞATAN ÜLKELER SINIFINA GİRDİ"

Erdem, "Bildiğiniz üzere iklim değişikliği çağımızın en ciddi tehditlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Artan sıcaklıklar, değişen yağış rejimleri ve uzun süreli kuraklıklar dünya genelinde ekosistemleri ve su kaynaklarını tehdit etmektedir. Türkiye, coğrafi yapısı gereği iklim değişikliğinden ciddi biçimde etkilenen ülkeler arasında yer almaktadır. Bir zamanlar su zengini olduğu düşünülen ülkemiz, bugün "su stresi yaşayan ülkeler" sınıfına dahil edilmiştir. Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2023 yılında yayımladığı Su Stresi Risk Haritası'nda Türkiye, su sıkıntısı çeken ülkeler arasında 39.sırada, yani "yüksek derecede su riski taşıyan ülkeler" sınıfına yerleştirilmiştir" açıklamalarıyla bilgilendirmede bulundu. 

"BURSA'NIN YILLIK SU TÜKETİMİ 187 MİLYON METREKÜP"

Nilüfer ve Doğancı Barajı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Erdem, "Bursa'nın içme ve kullanma suyu ihtiyacı tarihsel olarak barajlar, pınar kaynakları ve yeraltı sularıyla karşılanmaktadır. Günümüzde bu ihtiyacın yarısı Doğancı ve Nilüfer barajlarından, diğer yarısı ise yeraltı suları ve doğal kaynaklardan temin edilmektedir. 1983 yılında devreye alınan Doğancı Barajı ile 2007 yılında hizmete giren Nilüfer Barajı, kentin su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilmiştir. 2024 yılı itibarıyla Bursa'nın yıllık su tüketimi 187 milyon metreküp düzeyindedir. Bu miktarın yaklaşık 93 milyon metreküpü barajlardan sağlanırken kalan kısmı kuyu ve kaynak sularından elde edilmektedir" dedi. 

"ÇINARCIK BARAJI'NIN BURSA İÇİN YETERSİZ KALACAĞI ORTADA"

Erdem, "Çınarcık Barajı, 1987 yılında DSİ tarafından Bursa'nın gelecek projeksiyonu nüfus ve büyüme açısından planlanırken içme/kullanma suyu, tarımsal sulama ve Uluabat gölünün ekolojik yaşamının sürdürülebilirliği amacıyla projelendirilerek gündeme alınmıştır. Bu aşamada Bursa çevresindeki yakın ve potansiyeli küçük olan su kaynaklarından Bursa'nın uzun vadeli su ihtiyaçlarını karşılamak mümkün olamadığından Çınarcık barajına uzun vadede başvurulmak zorunluluğu çıkmıştır. Bu nedenle Çınarcık barajı içme suyu, tarımsal sulama, enerji amaçlı olarak yeniden çalışılmıştır. Çınarcık baraj yerinde yıllık ortalama akım 743,4 milyon m³'tür. Bu suyun %77'si Uluabat gölüne çevrilerek enerji üretilmesi ve tarımsal sulama için planlanmıştır. Şu bilgiyi de aktarmak isteriz ki 98 yılında yazılmış olan anayasamızda 2030 yılı nüfusu 2,3 milyon öngörülmüşken bugün yani 2025 yılında 3,2 milyonu aşmıştır. Bu da projeksiyonlarda sapma olabileceğini açıkça ortaya koymaktadır. Şimdi 2050 yılında öngörülen nüfustaki muhtemel sapma ile geçmişteki uygulamalar ve anayasamızın korunamamış olması gerçeğini önümüze koyduğumuzda 2050 yılı için yazacağımız anayasa açısından bizleri endişeye sevk etmektedir. Bu sebeplerle Çınarcık barajının da Bursa'mıza yetersiz kalacağı ortadayken korunmasının önemini siz basın mensupları aracılığıyla tarihe not düşmek istiyoruz" Çınarcık Barajı hakkında açıklamalarda bulundu. 

"HEPİMİZ YAŞANILABİLİR BURSA'YI YÜKSEK SESLE VURGULAMALIYIZ"

Erdem, "Altını çizmek isteriz ki Çınarcık Barajı ile aslen Bursa'nın yaklaşık yıllık 145 milyon metreküp su ihtiyacının karşılaması planlanmışken ve Çınarcık Barajı yapılırken Bursa'nın batısında yapılan sanayi alanları, tarım alanlarını ve ramsar etkileşim alanını etkileyen ve daha da önemlisi kent anayasası içerisinde bulunmayan TEKNOSAB, TEKSTİL OSB gibi sanayi bölgelerinin, onlarca milyon metreküp su ihtiyacının karşılanması asla amaçlanmamış ve böyle bir planlama yapılmamıştır. 

Şimdilerde organize sanayi bölgelerinin, şehrimizin can suyu olan Çınarcık barajının içme suyu için ayrılan miktarının yaklaşık yarısını ve yine Uluabat gölümüzün yaşayabilmesi için gerekli olan kuyruk suyundan, ileri teknoloji bölgesi olduğunu iddia eden TEKNOSAB tarafından, hangi fizibilitelere dayanarak 18,5 milyon ve TOSAB'ın 14 milyon metreküplük suyu haksızca DSİ'den talep ettiğini anlamakta güçlük çekmekteyiz. Kuşkusuz sanayi ve sanayicilerimiz bizler için önemlidir ancak bir gün sanayicimize de içme suyu lazım olacaktır. Bu çerçevede Bursa hepimizin bakışıyla sanayicisiyle, yerel yönetimlerimizle meslek odalarımız ve akademik çevrelerle ve elbette vatandaşlarımızla topyekûn yaşanabilir Bursa hedefiyle artık Bursa'dan almanın değil vermenin zamanı geldiğini hep beraber yüksek sesle vurgulamalıyız" dedi. 

"BURSA'NIN 2050 HEDEFİ OLMALIDIR"

Bursa'nın geleceğinin ön planda tutulması gerektiğini belirten Erdem, "Sanayicimiz de su ihtiyacını karşılamalıdır ancak bunun yolları sadece yeraltı suları ve düşük maliyetlerle su elde etmek adına barajlarımız olmamalıdır. Artık Bursa'ya vermenin zamanı geldi dedik, bu sebeple yüksek maliyetlerle kurulan sanayi alanları "önce Bursa" hedefiyle, gerekli maliyetlere katlanarak alternatif su üretme sistemlerine dönmelidir. Bu konuda her platformda vurguladığımız; sanayicilerimizin bir anönce alt yapısı planlanmış, fizibiliteleri yapılmış, su kullanım ihtiyacını minimuma düşürecek, gerçek manada ileri teknolojiye evrilmeleri en önemli önerilerimizdendir. Ve diyoruz ki nicelik olarak genişlemek yerine nitelik olarak derinleşen sanayi Bursa'nın 2050 hedefi olmalıdır" şeklinde konuştu. 

"ŞEHRİMİZ İÇİN KÖPRÜDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ"

Son olarak Erdem, "Bu sebeple sanayicilerimizin planlamalarını Çınarcık barajı üzerinden değil, alternatif su temini teknolojileri ile planlaması onlar adına da gelecek için verebileceğimiz en güzel tavsiyedir. Ve tekrar belirtmek isteriz ki sanayi yönetim vizyonunda acilen bir değişikliğe ihtiyaç vardır. Ve bu vizyon nicelik olarak genişlemek yerine gerçek manada ileri teknolojiyi hedefleyen nitelikli derinleşme olmalıdır. Bu sebeple bir kez daha diyoruz ki Bursa'dan almanın vakti geçti, artık sanayicisi ile kurumları ile sermayesi ile akademik çevreleri ile topyekûn 2050 yılında tarımı, turizmi, su kaynakları, sanayisi ile sürdürülebilir, sağlıklı, yaşanabilir, gelecek nesillerimize emanet bırakacağımız bir kent inşası hedefi ile Bursa'ya vermenin tam zamanıdır. Bu, şehrimiz için köprüden önceki son çıkış diye tekrar uyarıyor Bursa hepimizin diyoruz" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.07.03 10:53
A