Bursa'da yaşanan deprem sonrası uzman isim uyardı!

Bursa'da yaşanan deprem sonrası uzman isim uyardı!

Bursa'da merkez üssü Gemlik'te yaşanan 3.4 büyüklüğündeki depremin ardından Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.

2025.05.13 15:58 - Son Güncellenme: 2025.05.13 16:09 - Bursa Bölge
A
Bursa'da yaşanan deprem sonrası uzman isim uyardı!

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Bursa'da merkez üssü Gemlik'te meydana gelen 3.4 büyüklüğünde depremin ardından son zamanlarda artan depremlerin sebebi merak konusu oldu. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, konu hakkında Bursada Bugün'e bilgilendirmelerde bulundu. 

"MARMARA DEPREMİ BU GERİLİM NETİCESİNDE OLACAK"

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, "Ülkemiz Arap levhasının Anadolu levhasının altına dalmasıyla Türkiye önce batıya, sonra Ege bölgesine doğru bir hareket eğiliminde. Yaşadığımız depremlerin ana kaynağı bu. Bizi ilgilendiren kısım Kuzey Anadolu fay hattını oluşturuyor. Kırık boyunca hareket gerçekleşiyor. Kırığın kuzeyi sabit gibi düşünülürse Güney'deki büyük Anadolu levhası batıya doğru, daha sonra da Güney Batı'ya doğru hareket ediyor. Bu hareket yer yer yılda 2 santim batıya doğru gerçekleşiyor. Kuzey kolda yüksek, Güney kolda daha düşük 0.3-0.8 cm aralığında. Stres ve gerilim biriktiriyor doğal olarak.Depremden sonra da büyük atımlar görüyoruz. Kahramanmaraş'ta depremlerde yer yer 6 buçuk metrelik atımlar gördük. Tırnak uzaması gibi düşünebilirsiniz. Görmüyorsunuz ama olduktan sonra anlıyorsunuz. Santim santim milimetre olarak gerilim artışları devam ediyor. Bir yerde kırılınca deprem meydana geliyor. 99 Gölcük depreminden sonra beklenen olası Marmara depremi diye bahsettiğimiz deprem, bu gerilim neticesinde olacak" ifadelerini kullandı. 

"BUNLAR YIKICI DEPREMLER DEĞİL"

Bursa'da artan depremlere değinen Yıldız, "Bursa çevresinde yakın olan depremleri hissediyoruz. Gemlik'in kuzeyinde meydana gelmesi sebebiyle merkez üssüne yakın olmamız sebebiyle kuvvetli bir şekilde hissediliyor, ancak eğim atımlı faylarda gerçekleşen bu depremler yıkıcı olmaz ama hissettirir. Tetikleyici olarak algılamamak lazım. Stres ve gerilim etkisiyle oluşan küçük depremler bunlar. 1 yılda bölgemizde Levha tektoniğinin etkisiyle oluşan bunun gibi yüzlerce küçük depremler meydana gelmektedir" şeklinde konuştu. 

"MARMARA DEPREMİNİ HER AN BEKLİYORUZ"

Uyarılarda bulunan Yıldız, "Sürekli uyarıyoruz, hep söylüyoruz. Marmara depremi çok uzak değil, her an bekliyoruz. Acilen gerekli tedbirlerin alınıp sağlam yapıların yapımının hızlandırılması gerekiyor" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.05.13 15:58
A