Bursa'da orman yangınlarıyla ilgili dikkat çeken sözler: Yüzde 99'u...
Bursa Emek Demokrasi Güçleri (BEDG), orman yangınları ve alevlerle mücadelede şehit olan 10 orman emekçisi hakkında basın açıklaması düzenledi.
2025.07.25 19:41 - Son Güncellenme: 2025.07.25 20:22 - Bursa Bölge
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Bursa Emek Demokrasi Güçleri (BEDG), son günlerde Türkiye'de artan orman yangınları ve orman yangınlarında görev sırasında şehit olan 10 orman emekçisi için basın açıklaması gerçekleştirdi. Kent Meydanı'nda gerçekleşen basın açıklamasına CHP Bursa İl Başkanlığı da katılım gösterdi.
"1 HAFTADA 576 YANGIN..."
Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanı Tarık Efe basın açıklamasını gerçekleştirdi. Efe, "OGM yangın istatistiklerine göre ülkemizde son 88 yılda toplam 1.907.000 hektar orman alanı yanmıştır. Yanan alanların yıllık ortalaması 21.600 hektardır. 88 yılda çıkan yangın adedi 126.000 adet olup yıllık ortalaması 1.400 adettir. Ancak son on yılda bu ortalama 2.700 adete kadar yükseldiği gibi 2024 yılında rekor kırarak 3.800 adet olmuştur. Bu yıl ise sadece 26 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında 576 orman yangını meydana geldi. Küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle, orman yangınlarının sayıları ve etki alanları her geçen gün artmaktadır. Bu artış küresel iklim değişikliğinin yanında, her yıl verilen maden izinleri, maden sahalarında çalışan işçilerin yangın kültürünün olmaması gibi nedenler, asıl sorunların göz ardı edilmesi ve yükümlülüklerin hafife alınmasına neden olmaktadır" ifadeleriyle konuşmasına başladı.
"YANGINLARIN YÜZDE 99'U İNSAN KAYNAKLIDIR"
Efe, "İki aylık dönemde Orman emekçileri ve gönüllülerden oluşan yangın müdahale ekiplerinden yaşanan kayıplar, yaralanmalar tamamen işgücü ve koordinasyon eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Orman yangınlarına müdahale sırasında sadece kamuoyuna yansıyan iki aylık dönemde 15'e yakın orman emekçisi yaşamını yitirmiş, 20'den fazla emekçi ve gönüllü ise yaralanmıştır. Önceki yıllarda yaşanan kayıpları dile getirmiyoruz bile... Yetersiz eğitim, kontrol ve denetim eksikliği ve uygulanmayan cezai yaptırımlar maalesefkentlerin, ormanların, canlıların kaybı ile sonuçlanacaktır. Yangınlarla sadece mücadele odaklı stratejiler yerine; ağırlıklı olarak halkın katılımı ile çok daha ekonomik, risksiz, yangınların çıkmamasına yönelik, yeni başlamış yangınlara ise anında, kaynağında, güvenli ve etkin olarak müdahale, yangınların ilacı olacaktır. Sorun nerede ise çözüm de oradadır. Yangın sorununu yangına neden olanlarla birlikte çözmek öncelikli hedef olmalıdır. Yangınların % 99'u alan olarak insan kaynaklı olup orman içinde ve çevresinde yaşayan insanların etkinliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yangın adetlerini en aza indirmek için "insan" odaklı projeler geliştirilmesi zorunludur. Enerji nakil hatlarının bakımlarının düzenli ve zamanında yapılması, gerekiyorsa toprak altına alınması, anız yakmanın önlenmesi, ateşsiz piknik yapma alışkanlığına sahip ve yangın farkındalığı yüksek bir toplum oluşturulması, yerleşim yeri-orman ara kesitlerinde yanıcı materyal yönüyle kontrol ve bakımların düzenli yapılması, turizm tesislerinin yangın önleme ve söndürmeyle ilgili gerekli altyapıya kavuşturulması vb. çalışmalar, yangın sayılarını düşürme kapsamında alınabilecek önlemler arasındadır" açıklamalarıyla alınması gereken önlemlere değindi.
"DEĞİŞMESİ GEREKEN KAR HIRSINA PEŞKEŞ ÇEKİLMESİDİR"
Yangınlarla mücadele edilmesi gerekildiğinin altını çizen Efe, "Ormanlar, yapılar, tarımsal alanlar, tarım-orman-yerleşim alanlarının yangına dirençli hale getirilmeli. Yangın öncesi yapılacaklar ile yangınla için alınacak önlemlere önem verilmeli. Orman içi ve yakınında yaşayan ve bulunanlar içinden yangın gönüllü ekipleri kurulmalı, desteklenmeli ve eğitilmeleri, yangınlar için her anlamda hazırlıklı, duyarlı, çevreye sahiplenmiş katılımcı toplum oluşturulmalı. Ormanların daha fazla parçalanmasının önüne geçilmeli. En önemlisi de yakın süreçte meclise getirilip yasalaşan 'süper izin yasası' olarak gündeme gelen doğayı madencilik ve enerji şirketlerine peşkeş çekecek yasal düzenlemelerden acilen vazgeçilmelidir. Ülkemizde yangınların çoğu "doğal nedenler" bahanesiyle geçiştiriliyor, ama bizlerbiliyoruz ki: asıl sebep doğanın sermayenin kar hırsına peşkeş çekilmesidir. Değişmesi gereken budur" dedi.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
01:56
-
02:19
-
02:51
-
03:34
-
01:39
En Çok Okunanlar
- Acımız büyük! İki askerimizi kaybettik...
- Ankara'da iki otomobil kafa kafaya...
- Örgüt elebaşı yakalandı! Milyon dolarlık...
- Ünlü fenomen Mika Can Raun'un erkek...
- 36 yolcunun olduğu otobüs kaza yaptı!...
- Bursa'nın bir ilçesine müjde! Tarih verildi
- Bursa'da kapanacağı iddia edilen...
- Bursa'da bir mağaza ücretsiz dağıttı!...
- Acı haber! 2 askerimiz şehit olmuştu, ilk...
- Bursa'da kadın sokak ortasında kabusu yaşadı
- Polis ekibine silahlı saldırı: 4 yaralı
- Sürücü alkollü ve ehliyetsiz çıktı!...
- Yerli sosyal medya dönemi!
- İş arayanlar dikkat! Bursa Uludağ...
- Uludağ'ın eteklerinde Gürcü köyü! Yeşili,...