Bursa'da Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu gerçekleştirildi

Bursa'da Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu gerçekleştirildi

Mudanya Belediyesi, Mudanya Mütarekesi'nin 102. yıl etkinlikleri kapsamında Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu düzenlendi.

2024.10.05 19:22 - Son Güncellenme: 2024.10.05 21:41 - Bursa Bölge
A
Bursa'da Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu gerçekleştirildi

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Mudanya Belediyesi, Mudanya Mütarekesi'nin 102. yılını etkinliklerle kutluyor. 102. yıl kutlama etkinlikleri kapsamında Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu düzenledi.

Moderatörlüğünü Gazeteci Yüksel Baysal'ın yaptığı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy ve Mudanya Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan'ın konuşmacı olduğu Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu, Mudanya Mütareke Meydanı'nda gerçekleştirildi.

"MUDANYA MÜTAREKESİ'Nİ GELECEK NESİLE ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE AKTARMALIYIZ"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, katılımcılara teşekkür ederek sözüne başladı. Başkan Bozbey, "Mudanya önemli. Mudanya Mütarekesi, Lozan'a giden süreçte Türkiye'nin elindeki en önemli güçtü. İsmet İnönü bunu daha net bir şekilde oraya koyarak büyük bir gurur ve keyifle anacağımız o süreç yaşandı ve Türkiye'nin tapusu elde edildi. Mütareke'yi basite alanlara sesleniyorum, sakın basite indirgemeyin. Mudanya Mütarekesi sürecinde İtalyanlar vardı, İngilizler vardı. Fakat burada esas Mütareke'de İsmet Paşa'nın mücadele ettiği İngilizler'di aslında. Yunan'lar açıkta geminin içerisinde 'acaba sonuç ne olacak?' diye düşünüyorlardı. 9 gün sonucunda kazanan Türkiye Cumhuriyeti olmuştu. Doğu Trakya dediğimiz kesim, silah kılıç kullanılmadan kazanılmıştı. Gelecek kuşaklara Mudanya Mütareke'nin çok iyi anlatılması gerekiyor. İsmet Paşa'nın mücadelesini hatırlamak gerekiyor. Aslında 11'inde Mütareke sona eriyor fakat Kültürel Mirası'da konuşmak zorundayız. 2800 yıllık tarihi ve birikimi olan bir kent. Yanıbaşımızda olan mahalle, Girit Mahallesi. Dikkat edin mimarı açıdan sokakları denize hep diktir. Sonradan yapılan mimarilerde görüyoruz ki maalesef sokakların önünde set oluşmuş ve denizden gelen hava arkaya ulaşmıyor. Kültürel mirasın değerlerini çok iyi anlamamız ve geçmişe giderek 'niçin böyle düşündüler? Niçin böyle yaptılar?' diye düşünmeliyiz" açıklamalarıyla değerlere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. 

"KÜLTÜREL MİRASIMIZI YOK EDEREK BU GÜNLERE GELDİK"

Başkan Bozbey kültürel mirasın zamanla kaybolduğunu belirterek, "Bir çok kültürel mirasımızı kaybederek bu günlere geldik. Kiliseden bir taş sökersen cennete gidersin dediler, kiliseleri yıktık. O evden bir taş çıkarırsan cennete gidersin dediler, evleri yakıp yıktık. Biz kültürel değerlerimizi yok ede ede bu günlere geldik. Topluma sanki buraları yakın diye adım adım işledi. ÇEKÜL ne zaman bir mücadeleye girişti, o mücadeleyle birlikte durmaya ve kazanılmaya başlandı. Bizler de nasıl ki Mudanya Mütarekesi'ne sahip çıkma değerine sahip isek, kültürel mirasımızı, geçmişten kalan değerlerimizi her ne olursa olsun koruyup kollamak ve yaşatılması konusunda anlayışımızı ortaya koymak zorundayız" şeklinde konuştu. 

"HEP BERABER TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYACAĞIZ"

Başkan Bozbey, "Birlikte, beraberce, katılımcı bir anlayışla, geçmişteki hataları yapmayıp güzellikleri geleceğe en iyi şekilde taşıyarak gençlerimize güzel bir gelecek bırakmalıyız. Anlayışımız bu. Bu kent, yeterince bir kişinin ağzından çıkan ifadelerle nerelere geldi. Artık hep beraber taşın altına elimizi koyup, Mudanya ve Bursa'nın geçmişteki kültürel değer ve mirasını, 102. yılını kutlayacağımız Mudanya Mütarekesi'nin anlamını aktararak yaşatacağız. Yaşatmakla kalmayıp daha derin bir kurguyla gelecek kuşaklara aktaracağız" açıklamalarıyla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'yü minnetle andığını belirtti. 

"DENİZİMİZİN ALTINDA BİLE KÜLTÜREL MİRASIMIZ VAR"

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mudanya Mütarekesi'nin yeteri kadar anlatılmadığını ve bunu değiştirilmesi gerektiğini söyleyerek söze başladı. Başkan Dalgıç, "Ben çok şanslı bir başkanım. Seçim döneminde Mütareke'nin yeterince anlatılmadığını ve bunu değiştireceğimizi söylemiştim. Mütareke'nin 102. yılını kutlamak adına katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Çocuklarımız okullarından gezilere gidiyorlar. Mudanya Mütarekesi'ni anlayıp öğrenmek için öğrencilerin hepsinin Mudanya'yı ziyaret etmesi gerekiyor. Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras, çok önemli. Mudanya, kültürel miras olarak çok özel bir yer, potansiyelli bir yer. Bizler de bu potansiyeli ortaya çıkarıp gelecek nesillere taşımak istiyoruz. Korumak diyince olduğu gibi tutmak olarak algılanıyor. Korumak, sizden sonraki nesillere de anlatmak diye açıklıyorum. Mudanya'nın 45 kilometrelik bir denizi var ve bu denizin altında da kültürel mirası var. Denizin altında seneler öncesinden kalma kalıntılar var" açıklamalarında bulundu. 

"MUDANYA MÜTAREKESİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN TEMELLERİNİN ATILMASININ SEBEBİDİR"

Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy, "Aslında Mudanya Mudanya Mütarekesi'nin önemi Mondros'tan başlar. O dönemin Mütareke'nin maddesi işgalci kuvvetlerin Anadolu topraklarını işgal edebilmesi içindi. Hukuken bitiren Mütareke'de Mudanya Mütarekesi'dir. 9 gün süren mücadeleyle sürdü. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini atan bir olay. Bireyler olarak çağdaş olarak yaşıyorsak, yeni Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Mudanya Mütarekesi sayesindedir. Şu anki yönetim anlayışı ve eğitim sistemiyle unutturulmaya çalışılıyor. Bunu hiçbir gücün söküp atamayacağı bir bilinçle buradayız. Bursa'nın kimlikleri var. Deniz Başkan'ım ilk geldiğinden beri Ziraat Fakültesi'yle görüştü. Mudanya'daki toprak verimliliğinin haritasının çıkarılması için sözleşme imzaladı. Bu da başkanlarımızın tarıma bakışı, mirasa bakışını gösteriyor" şeklinde konuştu. 

"MUDANYA MÜTAREKESİ SAYESİNDE TOPRAK KAYBIMIZ SONA ERDİ"

Mudanya Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan, "Mudanya Mütarekesi'nin aslında neyi ortadan kaldırdığını bilmeliyiz. Avusturya'yla yapılan Zitvatorok Antlaşması'yla Osmanlı Devleti, 300 yıl toprak kaybetti. Mudanya Mütarekesi'yle bu toprak kaybına son verildi. Bu çok önemli. Mudanya sadece zeytiniyle, mütarekesiyle, kilisesiyle değil, önemli şahsiyetleriyle kültürel miras sahibidir. Arkeoloji dışında bu tarihe mâl olmuş insanları Mudanya Kent Konseyi olarak çıkartmaya söz verdik. Başkanımızdan taleplerimiz olacak" açıklamalarıyla Mudanya Mütareke Meydanı'na Mustafa Kemal Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün, Şükrü Çavuş'un, Orhan Bey'in ve Halit Paşa'nın bir arada olduğu büst yapılmasını talep ettiğini dile getirdi. 

SEMPOZYUMDA CAN DOSTLAR KONUŞULDU

Moderatör Yüksel Baysal, sokak hayvanları hakkında çıkarılan yasa konusunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy ve Mudanya Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan'a neler yapacaklarını ve düşüncelerinin ne olduğunu sordu. Başkan Bozbey, Başkan Dalgıç, Başkan Aksoy ve Başkan Kozan, sokak hayvanları yasasını kabul etmediklerini ve sokak hayvanlarını korumak için ellerinden geleni yapacaklarını belirttiler.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.10.05 19:22
A