Bursa'da inşaat mühendislerinin yaşadığı sıkıntılar neler? Yeni mezun inşaat mühendisleri iş bulamıyor!
Bursa'da İnşaat Mühendisliği yapan Caner Zafer, Türkiye'deki inşaat mühendislerinin yaşadığı sıkıntılardan ve yeni mezun işsizlik probleminden Bursada Bugün'e bahsetti. Zafer, "İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmak sadece iş bulmak için yeterli olmuyor çünkü piyasanın ve piyasa şartlarının bir talep ettiği bir rakam var. Bu talebin üstündeki her rakam her mezun olan kişi için potansiyel işsizlik anlamına geliyor" dedi.
2024.10.14 14:44 - Son Güncellenme: 2024.10.14 15:16 - Bursa BölgeCEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
Bursa'da 15 yıla aşkındır İnşaat Mühendisliği yapan Caner Zafer, Türkiye'de inşaat sektöründe mühendislerin yaşadığı problemlere ve yeni mezun mühendislerin iş bulma problemlerinden Bursada Bugün'e bahsetti. İhtiyaçtan çok daha fazla mezunun olduğuna değinen Zafer, mezunların yeterli bir eğitimden geçmediklerini söyledi. Zafer, "Bunun en temel sebeplerinden biri eğitim politikalarının ürünü aslında. Birçok yerde gerekli teknik ve alt yapı olmadan inşaat mühendisliği bölümleri açılıyor. Bu bölümlerden de orayı seçen arkadaşlarımız bir şekilde mezun oluyorlar ve inşaat mühendisi unvanını alıyorlar. Fakat inşaat mühendisliği bölümünden mezun olmak sadece iş bulmak için yeterli olmuyor çünkü piyasanın ve piyasa şartlarının bir talep ettiği bir rakam var. Bu talebin üstündeki her rakam her mezun olan kişi için potansiyel işsizlik anlamına geliyor" dedi.
BURSA'DA İNŞAAT SEKTÖRÜ NASIL?
Bursa'daki inşaat sektörüne değinen Zafer, "Buradaki inşaatların büyük bir bölümü belli. Maalesef ki küçük inşaatlarda, mahalle aralarındaki, müteahhitlerin yaptığı, insanların kendilerinin yaptığı birçok yerde her ne kadar şantiyede şantiye şefi bulunması zorunluluğu olsa da buraların birçoğunda inşaat mühendisleri istihdam edilmiyor. Bu piyasanın eksiği aslında. Piyasadan gelen birçok kişi 4 yıllık lisans eğitiminden sonra geldiğinde teoride öğrendiği şeyi pratikte karşılığını bulamadığı için başarısız oluyor. Piyasada bunun art niyeti de var. Deneyimli mühendis almak yerine kendi istediğine göre bir tane inşaat mühendisi alır, belli bir süre ona yapılanı gösterir, kendi yönetir ve yönlendirir. Bu tehlikeli bir durum. Piyasadaki kişilerin yanlış, art niyetli tutumlarını genç mühendisler farkına varamadan onların piyonu, suç ortağı oluyorlar" şeklinde konuştu.
"ŞANTİYELERDE ASGARİ BİR BEYAZ YAKA ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ"
Zafer, insanların kazandırdıklarıyla aldıkları arasında dağlar kadar fark olduğunu açıkladı. Zafer, "İnşaat mühendislerinin aslında şantiyelerde dahi ikinci eleman olarak görülmesi zihniyetinin de kırılması lazım. İnşaat şirketleri sahiplerinin birçoğu mühendis, mimar değil. Birçoğu piyasadan gelen insanlardan oluşuyor. Onlardaki zihniyet, 'Biz inşaatı yapıyoruz inşaat mühendisleri bulunması gerektiğinden var' mantığından olduğu için bu insanlardan inşaat mühendislerinin korunması gerekiyor. Şantiyelerde asgari bir beyaz yaka çalıştırma zorunluluğu getirilirse işsizlik büyük oranda azalacaktır diye düşünüyorum" dedi.
Vinç operatörlerinin ne kadar kazandığı merak konusu! Türkiye'de vinç operatörü nasıl olunur?
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
01:03
-
01:16
-
04:15
-
01:08
-
01:46
En Çok Okunanlar
- Genç şarkıcı hayatını kaybetti
- Bursa'da aracında vurulmuş halde bulundu
- Bursa'da uzun ekmek almadı diye annesine...
- Meteorolojiden Bursa için uyarılar peş...
- Bursa'da parkomat kararı çıktı! Ücretli mi...
- Bursa'da iplik fabrikasında gaz sızıntısı!
- SRC belgesi almak isteyenler, büyük zam...
- Zirveye çıkan dağcılara Uludağ'da sezonun...
- Bursa'da güvenlik görevlisi tartıştığı...
- Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'a kötü...
- Sosyal medyada gündem olan Uludağ'daki...
- Bursa'da trafikte tartıştığı belediye...
- Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı!
- Dev markanın ürünleri geri toplatılıyor:...
- Acun Ilıcalı hakkında yasa dışı bahis...