Bursa'da doğanların bile bilmediği 10 bilgi!

Bursa'da doğanların bile bilmediği 10 bilgi!

Bursalıları ve Bursa'yı sevenler buraya! Tarihi, ev sahipliği yaptığı medeniyetleri ve dillere destan yeşilliğiyle huzurun adresi olan Bursa hakkında bu şehirde doğanların bile bilmediği 10 bilgiyi sizin için derledik.

2025.02.20 10:18 - Son Güncellenme: 2025.02.20 10:34 - Bursa Bölge
A
Bursa'da doğanların bile bilmediği 10 bilgi!

Uludağ, 9. yüzyılda 120 kilisesiyle ilk keşişler dağı olmuştur

Antik çağın ilk tarihçilerinden Herodot (MÖ 490-420) yazdığı Herodot Tarihi isimli kitabında Uludağ, 'Olympos' olarak geçer ve Olympos'ta Lydia kralı Kroisos'un oğlu Atys'in yaşadığı trajediyi anlatır. Roma İmparatorluğu'nda resmi din Hristiyanlık olduktan sonra Uludağ'da 3. yüzyıldan sonra keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar kurulmaya başlanmış ve manastırlar 9. yüzyılda sayıca en üst seviyeye çıkmıştır. 

Orhan Gazi Bursa'yı uzun bir kuşatmadan sonra teslim almış ve Türkler dağa 'Keşiş Dağı' ismini vermişlerdir

Keşiş Dağı, 1925 yılında Osman Şevki Bey'in önerisi ile "Uludağ" adını almıştır

1925 yılında cumhuriyet tarihinin ilk tırmanışını gerçekleştirerek zirvesine çıktığı Uludağ'ın isim babasıdır. Türkiye'de tıp tarihi ile ilgili yazı yazan ilk kişidir. 120'den fazla Türk musikisi eseri bestelemiş bir sanatçıdır ve 'Genç Osman Türküsü' nü derlemiştir. 5., 6. ve 7. dönem TBMM milletvekilidir.

M.S. 325 yılında, İznik'te Hristiyanlığın ilk konsülü toplandı. Bu konsülde Hristiyan dünyasının ilk amentüsü belirlendi

Birinci İznik Konsülü, MS 325 yılında İmparator Konstantin tarafından Roma İmparatorluğu'nda resmi din olacak Hristiyanlığın içerisinde tartışılan bazı konuları netleştirmek amacı ile toplanmıştır. 

İznik Konsülü'nün ana konusu İsa'nın gerçek Tanrı olup olmaması idi. Konsülün konuştuğu başka konulardan bazıları şunlardı: Paskalya (Diriliş) Bayramı'nın tarihi, Roma ve İskenderiye Patriklerinin özel yetkileri, piskoposların atanmasıyla ilgili bazı prosedürler vs. İncil'in içeriği bu konsülün konusu değildi.

Türkiye'de ve Türk tarihinde ilk kez insanların toplu olarak şehirler arası yolcu taşımacılığı 1926 yılında Bursa'da başlamıştır

Kamil Koç, 1926 yılında bir Fiat araba alarak, Bursa - Bilecik / Karaköy arasında şehirler arası yolcu taşımacılığı işine başladı.

 Osmanlı'nın ilk yapısı olan Balabanbey kalesi Bursa'dadır

Bursa'da 1307 yılında Osman Gazi tarafından yaptırılmış olan ve Osmanlı'nın Bursa'da yaptırdığı ilk eser olarak bilinen tarihi kaledir. Kale adını Osman Bey'in ünlü komutanlarından birisi olan Balaban Bey'den alır.

1307 yılında başlayan Bursa kuşatması çok uzun sürüp şehir alınamayınca Osman Bey'in emri ile Balaban Bey ve Gazi Akdemir kaleleri kurulmuş ve inşasından kısa bir süre sonra Bursa'nın fethi gerçekleşmiştir.

Türkiye'nin ilk modern organize sanayi bölgesi 6 Kasım 1966 yılında Bursa'da kurulmuştur

1961 yılında, bir müşavirlik firması, 'Devlet Planlama Teşkilatı' adına, uygun bir sanayi alanı bulmak için Türkiye'nin her tarafında bir araştırma yapmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, Bursa'nın bu tür bir proje için Türkiye'deki en uygun şehir olduğuna karar verilmiş. Bursa Organize Sanayi Bölgesi, türünün gerçekleştirilen ilk örneğidir.

Ayrıca Osmanlı dönemi Bursa'sında da Cilimboz Deresi ile Gökdere kenarında Osmanlı'da bilinen ilk sanayi amaçlı yapılaşmış mahalleler oluşmuştur.

Bugünkü plaza tipi alışveriş merkezlerinin temelini oluşturan ilk katlı çarşı Balibey Han Bursa'dadır

Osmanlı'nın ilk üç katlı hanı olma özelliğini de taşıyan toplamda 64 odası bulunan ve büyük bir bölümü günümüze kadar ulaşan Balibey Han, 15. yüzyılda önemli devlet adamlarından Niğbolu Sancak Beyi olan Hamza Bey'in oğlu Bali Bey tarafından Bursa'da yaptırılmıştır.

Belediye tarafından kapsamlı bir restorasyon çalışmasından geçirilen Balibey Han, 2008 yılının mart ayında şehre kazandırılmıştır.

Osmanlı'nın ilk üniversitesi olan Orhaniye Medreseleri İznik'te kurulmuştur

İznik'te bulunan Orhaniye Medreseleri 1331 yılında Orhangazi tarafından kurdurulmuş ve din dersleri dışında modern tıp, matematik, coğrafya, felsefe, fen bilimleri, astronomi, mühendislik eğitimleri verilmiştir. Diğer medreselerden en büyük farkı ise Dar'ül Fünûn (İstanbul Üniversitesi) kuruluncaya kadar branşlaşmış eğitim veren, ilk kurulduğu zamanki amacından sapmadan özerklik, kadro yapısı ve ders programları ile bugünkü üniversiteler gibi çalışan ilk yüksek eğitim kurumudur. Manastırdan çevrildiği için Manastır Medresesi olarak da bilinir.

Osmanlı'da "atıcılık" ve "binicilik" sporlarının yapıldığı yer olarak tarihe geçen ilk spor alanı ise yine o tarihlerden kalan ismiyle Bursa'daki Atıcılar mahallesidir

Dünyadaki ilk çarşılı köprü 1442'de Bursa'da yaptırılan Irgandı Köprüsü'dür

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.02.20 10:18
A