Bursa'da depremin ardından ikinci risk! Uzman isim üstüne basa basa uyardı...

Bursa'da depremin ardından ikinci risk! Uzman isim üstüne basa basa uyardı...

Samsun'da dün yaşanan heyelan olayı sonucu bir baba ve iki çocuğunun hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen heyelan için alınması gereken önlemler ve Bursa'nın riskli bölgeleri hakkında Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu. 

2025.04.28 13:31 - Son Güncellenme: 2025.04.28 13:45 - Bursa Bölge
A
Bursa'da depremin ardından ikinci risk! Uzman isim üstüne basa basa uyardı...

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Samsun'da dün meydana gelen heyelan olayı sonucu bir baba ve iki çocuğunun hayatını kaybetmesinin ardından hangi önlemlerin alınması gerektiği merak konusu oldu. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, Bursada Bugün'e heyelan konusunda alınması gereken önlemleri ve Bursa'nın riskli bölgelerini açıkladı.

"İKİNCİL RİSK OLARAK HEYELAN KONUSUNA DİKKAT ÇEKMİŞTİK"

Yıldız, "Samsun'da yaşanan heyelan olayı sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, tedavi altında olan vatandaşımıza acil şifalar diliyorum" açıklamalarıyla sözlerine başladı. Depremin ardından ikincil risk olarak heyelan konusuna dikkat çektiklerini vurgulayan Yıldız, "Son günlerde yaşanan sismik hareketlilik sonucu gündem olası Marmara Depremi olarak belirlendi. Jeoloji Mühendisleri Odası Olarak, her fırsatta, her toplantıda bölgemizin en büyük sorunu olan "depremlerin afete dönüşmesi" başlığı altında ikincil riskler olarak "heyelan" konusuna dikkat çekmiştik. Yine özellikle yağışlı dönemler öncesi ve afet boyutunda yağışlar sebebi ile de heyelan risklerine karşı uyarılarda bulunmaktayız" ifadelerini kullandı. 

"ÇEKİRGE-İNTAM BÖLGESİNDE YAŞANAN OLAY EN NET ÖRNEĞİDİR"

Bursa hakkında açıklamalarda bulunan Yıldız, "Bursa özelinde, eğimin yüksek olduğu bölgelerde gerek yapıların, gerekse de yolların yapımı sırasında oluşturulmuş hemen hemen her ilçemizde bulunan eski istinat yapıları bulunmaktadır. Mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilmiş, zeminlerin jeolojik özelliklerinin bilinmediği, olası yağışların ya da yeraltı sularının drenajı sağlanamayan bu yapılar, depremin etkisi ile ya da normal zamanda yükün artması ile (doğal yada insan eli ile) işlevsiz hale gelebilir. 2006 yılında Çekirge - İNTAM bölgesinde yaşanan olay bunun en net örneğidir" dedi. 

"BÜYÜK HEYELANLAR DAHİ KILCAL ÇATLAKLAR İLE BAŞLAMAKTADIR" 

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Yıldız, "Yetkililerin gerekli riskleri öngörecek ve riski ortadan kaldıracak çalışmaları yapmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımıza da uyarılarda bulunmak isterim. Depremler, aşırı yağışlı dönemler, yakın bir bölgede oluşan heyelan gibi durumlarda istinat yapılarına karşı dikkatli olunması, mümkünse olası göçme riskine karşı bu alanlardan uzak durulması önem arz etmekte. İstinat yapıları üzerinde, istinat yapıları yada yamaçların ardında zeminde görecekleri çatlaklar ve açılmaları derhal yetkili kurumlara bildirmeleri önem arz etmekte. Unutulmasın ki büyük heyelanlar dahi kılcal çatlaklar ile başlamaktadır" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.04.28 13:31
A