Bursa'da Coğrafya öğretmeninden İznik Gölü'nün kurtarılması için önemli proje!

Bursa'da Coğrafya öğretmeninden İznik Gölü'nün kurtarılması için önemli proje!

Türkiye'nin 5'inci Marmara bölgesinin ise en büyük gölü olan İznik Gölü'nde yaşanan çekilme 2024 yılı itibariyle korkutucu boyutlara ulaşırken, Orhangazi ilçesinde bulunan Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı İbrahim Gören, ortaya koyduğu proje ile gölde yaşanan çekilmenin önüne geçilebileceğini savundu.

2024.11.07 16:39 - Son Güncellenme: 2024.11.07 16:41 - Bursa Bölge
A
Bursa'da Coğrafya öğretmeninden İznik Gölü'nün kurtarılması için önemli proje!

FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN

Özellikle mevsimsel iklim şartları nedeniyle en büyük çekilme sebebinin buharlaşma olduğu İznik Gölü için mevcut durumun korunması adına atılacak adımlarının sıralandığı projede, mevcut su kaynaklarının göle çevirilmesi ve çekilmeye neden olan tüm ihtimallerin değerlendirilmesi yer alıyor.

Orhangazi Erenler Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı olan Coğrafya öğretmeni İbrahim Gören tarafından hazırlanan projede şu çalışmalar yer alıyor ; 

İznik gölü Marmara bölgesinin en büyük Türkiye'nin ise 5. Büyük gölüdür. İznik gölünün su seviyesi son yıllarda azalmaya başlamıştır. Bunun sebepleri arasında yağışların azlığı, göl suyunun tarımda bilinçsiz kullanılması ve sanayide kullanılması gibi nedenler sıralanabilir.

Göl sularındaki çekilme son yıllarda hızlanmış bazı kesimlerinde belki 80 metre kadar çekilmiştir. Böyle devam ederse İznik gölünü kaybedeceğiz. Geri dönülmez bir yola girilmiştir. Göl havzasına düşen yağış miktarı yıllık 800 mm. Civarındadır bu miktarla göl seviyesini eski haline getirmek imkansızdır. Tedbir alınmaz ise ülkemizde daha önce kuruyan göller kervanına İznik gölü de katılacaktır. Bu bölgemiz ve ülkemiz için felaket olur. Proje uygulanırsa hem İznik gölü kurtulur hem de ekonomimize birçok katkısı olur.

Önerdiğim proje İznik gölünün 25 km doğusundan geçen Sakarya nehrinin sularını, yapılacak yaklaşık 28 km Tünel ve kanalla İznik gölüne aktarılmasıdır. Osmaneli ilçesindeki Sakarya nehri üzerinde bulunan Paşalar Boğazı kanyonundaki barajdan alınacak sular, İznik gölüne ulaştırılabilir.  Su kanalının alış kodu yaklaşık 130 metre, İznik Gölü'nü seviyesi ise 84 metredir. Yani su enerji sarfiyatı olmadan kendiliğinden akarak İznik gölüne ulaşabilir.

PROJENİN FAYDALARI

1-  Sakarya nehrinden özellikle kış aylarında alınacak sular, nehrin taşkınlar yapmasını ve çevreye zarar vermesini önleyebilir.

2-  Taşınacak su ile İznik' in doğusundaki ovalarda sulanabilir.

3-  İznik gölünün su seviyesi kontrol edilebilir, gölün kuruma sorunu ortadan kalkar.

4-  Göl çevresindeki bütün tarım alanları sulanabilir.

5-  İznik gölünün fazla suları Orhangazi'deki fabrikalara kullanım amaçlı verilebilir.

6-  Gölün fazla suları, Gemlik'teki TOGG gibi sanayi kuruluşlarının ihtiyacını karşılayabilir.

7-  Fazla sular Gemlik'e ulaştırılıp 84 metrelik seviye farkı nedeni ile elektrik enerjisi üretilebilir.

8-  Gölde sürekli bir su sirkülasyonu olacağı için gölde kirlenmenin de önüne geçilebilir.'

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.11.07 16:39
A