Bursa'da ÇMO, çevresel sorun çözüm önerilerini paylaştı
Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, çevresel sorunlara yönelik çözümlerini paylaştıkları bir toplantı düzenledi.
2025.02.20 10:42 - Son Güncellenme: 2025.02.20 12:14 - Bursa Bölge
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Çevre sorunlarına yönelik BAOB'ta basın toplantısı düzenleyen Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursa için çözüm önerilerini sunmak adına basın toplantısı gerçekleştirdi.
"ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Şen, katılımcıları selamlayarak sunumuna başladı. Şen, "Herkes dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Biz de akademik oda olarak çevre mühendisleri, çevre sorunlarına, üretimden tüketime kadar buradaki tükettikten sonra çevreye duyarlı bir atık suyu emisyonumuzu vermekle ilgili mühendislik çalışması yapan profesyonelliklerdir. Sorunların kaynağını önlemeye çalışıyoruz, teknolojileri inceliyor ve değerlendiriyoruz. Sonuç odaklı davranıyoruz. Çevre dostu teknoloji geliştirdikten sonra sürdürülebilir olması için çalışıp katkıda bulunuyoruz. Bazen de günah keçisi oluyoruz. Bursa'nın çevresel sorunlarını biz Bursalılar olarak çözeriz ve tüm paydaşların bir araya gelerek çözmesini sağlarız." ifadelerini kullandı. Sunumunda değineceği konulardan bahseden Şen, "Hava kirliliği, su kaynakları durumu, Nilüfer Çayı ve müsilaj, entegre atık yönetimi, özel endüstriyel bölgeler ve toprak kirliliğinden bahsedeceğiz" dedi.
HAVA KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELERDİR?
Hava kirliliği konusunda çözüm önerilerini açıklayan Şen, "Bursa'da hava kirliliği ile ilgili Çevre Bakanlığı'nın 8 adet izleme istasyonu mevcut. Bakanlık ve İl Müdürlüğü Bursa'da sanayi kaynaklı hava kirliliği kontrolüne göre, Bursa'da 25 adet sanayi tesisinde 46 adet bacada SEÖS vardır. Çözüm önerilerimizden biri doğalgaz altyapısının yaygınlaştırılarak fosil yakıt tüketimine son verilmesidir. Yenilenebilir enerji kullanımına teşvik edilmelidir. Ulaşım kaynakları çok yoğun olduğu zaman hava kirliliği emisyonunda yer değişikliği olabilir. Ulaşımdan kaynaklı emisyonları kontrol etmeliyiz. Buna da toplu taşımada elektrikli araçları tercih ederek başlayabiliriz. Şehir merkezine girildikçe emisyon değerleri yükseldiği zaman bunun önüne Heykel'i baz alırsak araçlara emisyon etiketi uygulamasına geçilmeli, yaşı geçmiş araçlar alınmamalı. Bacalara filtreler takılmalı" şeklinde konuştu.
"BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE SU TASARRUFU MODUNA GİRMEMİZ GEREKİYOR"
Su tasarrufunun önemini vurgulayan Şen, "Bizim komisyon başkanımızın yaptığı hesaplarla Bursa'da 2050 yılında nüfus 5 milyon olacak. Su ihtiyacı nerede olacak? 2024'te. Fabrikalar belki taşıma suyuyla tesis çalıştıramadılar. Bursa su zengini mi, su fakiri mi? Su kıtlığını yavaş yavaş görüyoruz. Yaşayan vatandaşa, sanayicimize, tarımımıza su yetmiyor. Ne kadar tarımda su kullanıldığıyla ilgili bir bilgiye ulaşamıyoruz. Bursa'da tarımda ne kadar su kullanılıyor? Bunu güncel veri olması önemli. Su kıtlığının pek çok sebebi var. Çözüm önerilerimiz tasarruf üzerine. Bilinçli şekilde su tasarrufu moduna girmemiz lazım. Bilinçsiz sulamanın önüne geçilmesi gerekiyor. Damla sulamalar iyi bir çözüm olabilir. Su kaynaklarımızı korumamız lazım" "ifadelerini kullandı.
"NİLÜFER ÇAYI'NI İKİNCİ SINIF SU KALİTESİNE YÜKSELTELİM"
Bursa'nın en büyük sorunlarından biri olan Nilüfer Çayı hakkında açıklamalarda bulunan Şen, "Nilüfer'e 25 kat arıtılmış su debisi veriyoruz. Tarımsal kaynaklı debiyi bilmiyoruz. Şehir merkezli kobi işletmelerinden gelen debileri bilmiyoruz. Birleşik sistemli altyapı bölgeleri ayrı olması lazım, bunları da bilmiyoruz. Biz paydaşlarımıza şunu öneriyoruz, Arıtma atık su tesislerinin kapasiteleri mevcut nüfusu orta vadeli gelecek dönemdeki nüfusa uygun bir şekilde artırılması gerek. Arıtılmış atık sular ileri arıtma işlemine tabi tutularak geri kazanılmalıdır. SAİS ve SEÖS yazılım ayağının özel sektöre yaptırılmasından vazgeçilmesi gerekiyor. Cezaların adaletli sağlanması için debisine göre sınıflara bölelim, detaylandıralım. Nilüfer Çayı, özel çevre koruma bölgesi ilan edilmeli. Dere ıslah çalışması yaptırılması lazım. Nilüfer Çayı'nda bir araya gelip yetki karmaşasını önlememiz gerekiyor. Nilüfer Çayı'mızı en az ikinci sınıf su kalitesine yükseltelim" dedi.
"DENİZ VARSA HAYAT VARDIR"
Marmara Denizi ve müsilajın büyük bir sorun olduğuna değinen Şen, "Müsilaj, ekosistem üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bursa, Katı Atık Çöp Sahası'nı yapan ilk kenttir Erdem Saker döneminde. Müsilajda da halkın bilinçlendirilmesi, atıksu arıtma tesislerinin modernizasyonu, fosfor ve azot yükünün azaltılması gerekli. Katı atığı hiçbir yere veremezsiniz. Günlük çöp miktarını azaltma çalışmaları devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:52
-
03:30
-
34:37
-
00:23
-
36:34
En Çok Okunanlar
- Bursa'da bugün ulaşım ücretsiz: Tek bir...
- Bursa'da 33 yıllık şirket iflasın...
- Bursa'da yolcu otobüsü devrildi! Can kaybı...
- İflas bayrağını çeken çay devi için kritik...
- 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan...
- Kuruluşundan beri görevdeydi! Bursa'daki...
- Yolun ortasına helikopter indi! Bilanço...
- Türkiye'de de satışı yapılan dünyaca ünlü...
- Köfteci Yusuf'tan sosyal medyayı sallayan...
- Bursa yolunda otobüs kazasında ölen...
- Bursa'daki otobüs kazasının görüntüsü...
- Bursa'da feci otobüs kazası havadan...
- Trafiğe takılmamak için Bursa'dan özel...
- Mayıs'ta sıcak hava bekleyen Bursalılara...
- Bursa'nın yeni yıldızı yolda! Egea'nın...