Bilgisayarınız neden zamanla yavaşlıyor?

Bilgisayarınız neden zamanla yavaşlıyor?

Bilgisayarların zamanla yavaşlamasının bazı ana nedenleri var. Bu haberimizde, bilgisayarları yavaşlatan 6 farklı sebebi inceliyoruz.

2023.10.24 15:35 - Son Güncellenme: 2023.10.24 15:35 - Teknoloji
A
Bilgisayarınız neden zamanla yavaşlıyor?

21. yüzyılın en sinir bozucu deneyimlerinden biri, bilgisayarın masaüstündeki bir simgeye tıklamak ve ardından küçük bir dairenin sanki sabırlı olmanız için yalvarıyormuşçasına dönüşünü izlemektir.

Bu sembol, bir dakika önce tıkladığınız programın yakında başlatılacağını belirtir. Peki neden bu kadar yavaş?

Sahip olduğunuz bilgisayar türü ne olursa olsun: masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar veya Mac, zaman içinde bilgisayarınızın performansının kademeli olarak düştüğünü gözlemleyeceksiniz.

Ancak bunu hayatın bir gerçeği olarak kabul etmek yerine, bilgisayarların genel olarak neden yaşlandıkça yavaşlama eğiliminde olduğunu hiç düşündünüz mü?

Tam işlevli bir bilgisayar, yüz binlerce işlemi ve hesaplamayı yalnızca birkaç saniye içinde tamamlayabilir; bu, tüm sosyal medya sayfalarınızdaki bildirimleri kontrol etmenize, oyun oynamanıza, resimleri düzenlemenize ve 87.914'ü 54.648.623 ile çarpmanıza olanak tanır; üstelik hepsi aynı anda, aynı zamanda!

Peki kullandıkça bilgisayarlar neden yavaşlamaya başlar? Gelin bu sorunun yanıtına birlikte bakalım.

1. Depolama alanının tükenmesi

Sisteminizde depolanan büyük miktarda veri, kişisel olarak sizin için iyi bir şey olsa da bilgisayarınızın için kötü bir haberdir.

Bir bilgisayar yeni olduğunda, üzerinde ihmal edilebilir miktarda veri depolanır. Bu nedenle RAM ve diğer işlem birimleri, kendilerinden istediğiniz herhangi bir işlemi gerçekleştirmekte çok az zorluk çekerler.

Bununla birlikte, sabit disk sürücünüzde daha fazla dosya depolamaya devam ettikçe, aynı işlem gücü, yararlı veya istenen bilgileri almak için karıştırılması gereken devasa miktarlardaki veriyle karşı karşıya kalır.

2. Gereksiz yazılımlar ve eski veriler

Güzel bir yazılımla karşılaştığınız anda genellikle onu alıp bilgisayarınıza yüklersiniz ancak bir süre sonra ilginizi kaybeder ve kullanmayı bırakırsınız.

Eski ve gereksiz dosyaları silerek depolama sürücüsünde yer açabilirsiniz.

Artık kullanmadığınız programları kaldırın. Fotoğrafları ve videoları USB bellek gibi harici bir depolama aygıtına da taşıyabilirsiniz .

3. Yetersiz RAM

Yeterli RAM'e sahip olmamak bilgisayarınızı önemli ölçüde yavaşlatır. Örneğin, büyük bir sabit disk sürücüsü alanına sahip ve en son yazılımların tümü yüklü, olan ancak yeterli RAM'i olmayan bir bilgisayar satın alırsanız, bilgisayarınız oldukça hızlı bir şekilde yavaşlamaya başlayacaktır.

Bunun nedeni, RAM'in bilgisayarınızdaki programları çalıştırmaktan sorumlu olmasıdır, dolayısıyla bilgisayarınızın hızlı çalışabilmesini garanti etmek için yeterli miktarda olması gerekir.

Daha fazla RAM kapasitesi satın alsanız bile bilgisayarınız zamanla yavaşlayacaktır. Bu kaçınılmaz hız düşüşü, kullanımınız arttıkça bilgisayarınızdaki dosya ve yüklü program sayısının da artmasıdır.

2000'li yılların başında bilgisayarların yalnızca 2 GB RAM'e ihtiyacı vardı. Günümüzde 64 bitlik bir sistemin en az 4 GB RAM'e, en temel ofis işlerinin ötesinde kullanılan sistemler için ise tercihen 8 GB RAM'e ihtiyacı vardır.

4. Sistem güncellemeleri ve virüsler

Yazılımınızı sürekli güncellemek sisteminiz için iyidir ancak yazılım güncellemeleri, önceki sürümleriyle karşılaştırıldığında daha büyük bir sabit disk alanı kaplar.

Ayrıca virüslerin bilgisayarınızın yavaşlamasında önemli rol oynadığını da unutmayın. Virüslerin kötü yanı, saldıracakları belirli bir zamanın olmamasıdır; virüs saldırıları tamamen rastgele ve tahmin edilemez.

Virüslere karşı korunmanın en iyi yolu, sabit disk sürücünüzde de yer kaplayan iyi bir kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı edinmektir.

5. Sabit disk sürücüleri

Bilgisayarınızda dönen sabit disk sürücülerinden biri varsa (Örneğin harddiskler), bu durumda bunlar zamanla eskir ve yavaşlar.

Bu durumda, harddisk yerine katı hal sabit sürücüsü (SSD) kullanmanız gerekebilir. SSD'ler, sunduğu yüksek okuma ve yazma hızlarıyla size istediğiniz hızı verecektir.

6. Windows ile ilgili bazı sorunlar

Hızla ilgili olarak özellikle Windows bilgisayarla ilişkilendirilen bazı sorunlar vardır. Windows, sabit disk sürücüsündeki bölümleri birleştirmek, kayıt defterini temizlemek ve geçici dosyaları otomatik olarak ortadan kaldırmak gibi belirli temizleme işlevlerini gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmamıştır.

Kullanılmayan dosyalar zamanla birikmeye devam ederek bilgisayarın işlem gücünü sıkıştırarak yavaşlamasına neden olur.

Bunlar bir bilgisayarın zamanla yavaşlamasının ana nedenleridir. Kullanım alışkanlıklarınıza ve bilgisayarınızın aldığı bakıma bağlı olan başka birçok neden de var.

Bilgisayarınızın işlem hızını engelleyen tüm gereksiz verilerden sisteminizi temiz tuttuğunuzdan emin olun ve daha uzun süre dayanması için parçalarını düzenli olarak temizleyin.

Bunun yanı sıra, eninde sonunda "zamana ayak uydurmak" ve yeni bir bilgisayar almak zorunda kalacaksınız...

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2023.10.24 15:35
A