Balgam yutmak orucu bozar mı?

Balgam yutmak orucu bozar mı?

Müslümanlar ramazan ayında oruç tutarken, orucun kabul olması için belli başlı durumlara dikkat etmektedir. 1 ay boyunca imsaktan iftar vaktine kadar olan süreçte tutulan oruçlar, bazı eylemlerle bozulabilir. Bir şey yemek - içmek orucu bozmasıyla birlikte farklı durumlarda da orucun bozulma ihtimali vardır. Vatandaşlar ramazan ayında tutulan oruçların kabul olması için yanlışlıkla ya da bilmeden yapılan eylemlerin orucu bozup bozmadığını araştırıyor. Yanlışlıkla balgam yutmanın orucu bozup bozmadığı en çok aratılan sorular arasında yer alıyor. Peki, balgam yutmak orucu bozar mı? İşte diyanetin yanıtı...

2025.02.24 09:35 - Son Güncellenme: 2025.02.24 09:35 - Yaşam
A
Balgam yutmak orucu bozar mı?

Müslümanların imsak saatinden iftar vaktine kadar bir şey yemeden içmeden dayanabilmesine oruç denir.

Oruç her ramazan ayında 1 ay boyunca yapılan ibadettir. Bu süre zarfında orucu bozan durumlar arama motorlarından sıkça sorgulatılmaktadır. En çok aratılan sorulardan,yanlışlıkla balgam yutmak orucu bozar mı? vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor.

Bursada Bugün editörleri olarak Diyanet'in yanıtına göre soruların cevaplarını sizin için derledik. Peki, balgam yutmak oruç bozar mı?

BALGAM YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Bilindiği üzere vücuda dışarıdan alınan herhangi bir şey orucu bozmaktadır. Balgam, vücutta salgılanan doğal bir salgı olduğundan dolayı, Hanefi mezhebine göre balgam yutmak orucu bozmamaktadır.

Ancak bu salgı pis kabul edildiğinden dolayı, balgamın dışarı atılmasının daha iyi olacağı açıktır. Bu nedenle oruçlu olunsun ya da olunmasın balgam yutmak doğru bir davranış olmaz. Çünkü balgam, insan bedeninden çıkan hastalıkları taşıyabileceği gibi aynı zamanda tiksindirici ve pis bir şeydir.

Fakat oruçlu bir kimse tarafından yutulan balgam, yeme veya içme olarak kabul edilmediğinden dolayı, orucu bozmamaktadır.

Şafii mezhebinde ise bu durum daha farklı yorumlanmaktadır.

Eğer balgam, boğazda "h" harfinin çıktığı yeri aşıp ağıza kadar gelmişse ve isteğe bağlı olarak yutulduysa, bu durumda orucun bozulduğu kabul edilmektedir ve bir gün kaza orucu tutulması gerekir. Fakat balgam istem dışı yutulmuşsa o halde oruç bozulmamaktadır.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2025.02.24 09:35
A