Ayasofya'da tarihin en büyük restorasyonu
Ayasofya Camii'nde tarihin en büyük restorasyon çalışması başlıyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, bu çalışmanın olası bir deprem veya diğer doğal afetlere karşı güçlendirmek olduğunu ifade etti.
2025.04.14 13:49 - Son Güncellenme: 2025.04.14 13:50 - Güncel
Dünya tarihinin en köklü yapılarından biri olan, birkaç kez yıkılıp yeniden yapılan, kilise, cami ve müze olarak dönüştürüldükten sonra en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan kararla yeniden camiye çevrilen Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde tarihinin en büyük restorasyonu başlıyor.
Daha önce küçük çaplı bazı restorasyonlar geçirmiş fakat özgün yapısı korunarak bugünlere gelebilmiş Ayasofya Camii'nde restorasyonun detaylarını Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, Haber Global'e anlattı.
Çalışmalarda ana kubbe restorasyonuyla birlikte en önemli aşamaya geçildiğinden bahseden Prof. Dr. Diker, "Bunun için daha önceden hiç kurulmamış olan yapıyı hem içeriden hem dışarıdan kuşatacak olan geçici bir çelik iskele kurulacak. Ve hem kubbeyi örten kurşun yüzeyin açılıp içerideki durumun anlaşılmasına imkan verecek hem de aynı zamanda kubbe içi mozaik bezemelerin de onarımına imkan tanıyacak bu dev iskele. Doğal şartlardan kaynaklanabilecek yağmur, kar, rüzgar gibi durumların restorasyonu etkilememesi için böyle bir tedbir, böyle bir yaklaşım ele alındı. Ondan ötürü çalışmalarımız daha bilimsel, istikrarlı ve bilinçli devam edeceği için yapıya olabildiğince doğru bir müdahalede bulunacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.
"EN UYGUN YÖNTEMİ BELİRLEMEYE ÇALIŞTIK"
Prof. Dr. Diker, çalışmanın tarihin büyük restorasyon çalışması olduğuna dikkat çekerek, "Her ne kadar bir deprem kaynaklı bu çalışmayı yapmıyor olsak da, bu çalışmanın temel amacı zaten Ayasofya'yı olası bir depreme kaşır olabildiğince güçlendirmek. Bu çağın gerektirdiği en uygun yöntemleri, yaklaşımları sergileyebilmek" ifadelerini kullandı.
Restorasyon çalışmasının ziyaret ve ibadeti etkilememesi için tedbirler alındığını da belirten Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, "4 ayaklı dev bir iskele kurulacak. İç mekandaki alanı kapatmamak adına bu yaklaşımı gösteriyoruz. Ondan ötürü de biz insanların ziyaretlerine mani olmaksızın restorasyon çalışmasını devam ettirebilecek en uygun yöntemi belirlemeye çalıştık aylar süren tartışmalar sonrasında" dedi.
ANA KUBBEDE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI
İstanbul'da beklenen olası depreme karşı Ayasofya'da yapılan çalışmanın detaylarını anlatan Prof. Dr. Diker, "Depremde beklenen yarım kubbelerde oluşabilecek çekiçlemeden ötürü kemerlerin zafiyete uğrayıp kubbenin çökmesi riskine karşılık biz, yapının en çok zafiyet gösteren doğrudan kubbe yüzeyini örten kurşun levhaları kaldırdıktan sonra olabildiğince doğru gözlemlemelerle, istişarelerde bulunup ona uygun güçlendirmeyi de yapmış olacağız" şeklinde konuştu.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:20
-
01:38
-
05:59
-
00:19
-
36:16
En Çok Okunanlar
- Bursa'da korkutan deprem!
- Bursa'nın en büyük parkı için hayati çalışma!
- Bursa'da AK Parti'ye geçeceği konuşulan...
- Şaşkına çeviren yasak ilişki iddiası:...
- Bursa'da da şirketleri olan ünlü iş...
- Türkiye'nin 69 yıllık otomotiv devi iflasa...
- Türkiye bu skandalı konuşuyor: Kaynanasını...
- Bursa'da vicdanları sızlatan görüntü:...
- Bursa'da ölü halde bulundu: Nedeni henüz...
- Radar cezası yedi, böyle iptal ettirdi!...
- 420 milyon dolarlık satış! Bursa'da da...
- Görüntüler Bursa'dan: Trafik resmen durdu!
- İşten ayrılan herkesin bilmesi gerekiyor!...
- Bursa'da korku dolu anlar! Evini ateşe...
- Otomotiv devi Türkiye'de elektrikli araç...