Astronotlar sürekli hasta oluyordu: Sebebi ağızları açık bıraktı!

Astronotlar sürekli hasta oluyordu: Sebebi ağızları açık bıraktı!

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar sürekli kızarıklıklar, alışılmadık alerjiler ve mantar, uçuk ve zona gibi çeşitli enfeksiyonlarla boğuşuyor. Bilim insanları ise bu konuya yönelik bir araştırma yaptı. Nedeninin ISS'teki aşırı steril ortamın, astronotların bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmesi olduğu ortaya çıktı. İşte detaylar...

2025.03.26 14:29 - Son Güncellenme: 2025.03.26 14:29 - Dünya
A
Astronotlar sürekli hasta oluyordu: Sebebi ağızları açık bıraktı!

The Wall Street Journal'ın haberine göre, San Diego'daki California Üniversitesi Mikrobiyom İnovasyon Merkezi Direktörü Rob Knight, 25 yıllık tarihinde 280'den fazla astronotun ziyaret ettiği UUİ'deki koşulları daha iyi anlamak için, UCSD'den diğer araştırmacılar ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi uzay istasyonunda yaşayan mikropların haritasını çıkarmak için birlikte çalıştı.

Araştırmacılar istasyonun Dünya'daki yaşam alanlarından daha steril olduğunu ve burada tespit ettikleri bakterilerin bağışıklıkla ilgili semptomlarla ilişkili olduğunu buldu.

Araştırmaya göre astronotların hasta olmasının nedeni uzay istasyonun fazla temiz olması. Yani yörüngedeki laboratuarda yeterince mikrop yok.

SADECE İNSANLA GELEN BAKTERİLER VAR

Mikropların haritasını çıkarmak için astronot ve mikrobiyolog Kathleen Rubins ve diğer mürettebat üyeleri uzay istasyonundaki 700'den fazla yüzeyden ve 60'tan fazla kontrolden örnek aldı.

Buldukları bakterilerin çoğu insanlarda yaşayan bakterilerdi. Neredeyse hiçbiri normalde Dünya'nın toprağında ve suyunda bulunan bakteriler değildi.

MİKROBİYAL ÇEŞİTLİLİĞİN ARTIRILMASI ASTRONOT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR

Uzmanlar, uzayda uzun vadeli yaşamın sürdürülebilir olabilmesi için Dünya'daki doğal mikropların kontrollü şekilde uzay ortamına dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Araştırma, hijyenin korunmasının önemli olduğunu ancak aşırı sterilizasyonun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları, ISS'te mikropların daha dengeli bir şekilde yönetildiği bir ekosistem oluşturulmasının astronotların sağlığını korumada etkili olabileceğini belirtiyor.

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2025.03.26 14:29
A