Aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç nasıl yapılır? Aralıklı oruçun faydaları nelerdir?

Aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç nasıl yapılır? Aralıklı oruçun faydaları nelerdir?

Aralıklı oruç diyeti (Intermittent Fasting) doğru şekilde yapıldığında hem kilo vermenizi sağlar hem de sağlığınıza katkıda bulunur. Peki, Aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç nasıl yapılır? Aralıklı oruçun faydaları nelerdir?

2024.03.05 15:26 - Son Güncellenme: 2024.03.05 15:30 - Sağlık
A
Aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç nasıl yapılır? Aralıklı oruçun faydaları nelerdir?

Aralıklı oruç, yemek yeme ve yememe (oruç tutma) saatleri arasında düzenli olarak değişiklik yapmayı içeren bir beslenme düzenidir. Peki, Aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç nasıl yapılır? Aralıklı oruçun faydaları nelerdir? 

Aralıklı oruç nedir? 

Aralıklı oruç, günü ikiye bölen, 16 saat aç kalıp kalan 8 saatte yemek yenilmesini içeren, özetle 24 saat içerisinde hem kahvaltı hem de akşam yemeği olmak üzere 2 öğünden oluşan beslenme şeklidir. 16:8 kuralı olarak bilinen 16 saat yemek yenmemesi sonrası kalan 8 saatte sağlıklı bir şekilde beslenilmesini savunur. Aralıklı oruçtaki bu 16 saatlik açlığın içine uyku saatleri de dahildir.

Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmez, su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvıların tüketilmesi önerilir çünkü aralıklı oruç diyetinde gıda tüketiminin yanı sıra yeterli sıvı alımı da önemlidir. Plana bağlı kalarak uygulanan aralıklı oruç diyetinin en önemli faydası kilo verdirip vücuttaki inflamasyonu azaltmasıdır.

Aralıklı oruç diyeti, belirlenen zaman dilimindeki öğünlerde istenilen besinin tüketilmesine izin verir ancak bu noktada doğru olan sağlıklı yiyeceklerin tercih edilmesidir. Aralıklı oruç diyetinde yüksek karbonhidrat ve şeker içeren, işlenmiş ve hazır gıdalar tüketilmemelidir. Aralıklı oruç diyetine başlanmadan önce bir hekim kontrolünden geçilmesi ve aralıklı orucun bir diyetisyen kontrolünde yapılmasında fayda vardır.

Aralıklı oruç diyetinin kilo verme, vücuttaki inflamasyonu azaltması ve kronik hastalıkların şikayetlerine yönelik sağlık açısından faydalı olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.

Aralıklı oruç nasıl yapılır? 

Yaygın olarak uygulanan türü 16 saat aç kalıp 8 saat boyunca yemek yemek olan aralıklı oruç diyetinde yemek aralarında şekersiz ve kalorisiz sıvıların tüketimi önerilir. İlk öğünden sonra 8 saat boyunca yemek yenmez ancak bu aralıkta sıvı tüketimi serbesttir. Sabah ve akşam öğünü arasında açlık kontrolü zor olan kişiler isteğe bağlı olarak ara öğün yapabilir.

Akşam öğününden sonra yine sıvı tüketimi yapılabilir ama ertesi sabah öğününe kadar katı gıda tüketilmez. Bu süre zarfı 16 saate tekabül eder ve bu 16 saatlik açlığa uyku saatleri de dahildir. Aralıklı oruç diyeti birkaç gün, hafta, ay ve hatta tüm yıla yayılabilen bir beslenme şeklidir. İsteğe bağlı olarak haftada 2 kere, ayda 1 kere ya da 1 hafta boyunca düzenli olarak aralıklı oruç yapılabilir. Bu uygulamanın yapılması için kişinin alışkanlıklarına bakılmalı, varsa hastalıklarının tespiti yapılmalı ve aralıklı orucun başlangıcına karar verilmelidir.

Aralıklı oruç diyeti türlerinden yaygın olarak uygulananlar şunlardır:

Zaman kısıtlamalı beslenme (16/8 veya 14/10)

Haftada iki kez beslenme (5/2)

Alternatif gün orucu

24 saat oruç (ye-dur-ye)

Aralıklı oruçun faydaları nelerdir? 

Aralıklı oruç, vücudun son öğününde tüketilen kalorileri yaktığı ve vücudun yağ yakmaya başladığı süreyi uzatan bir prensiptedir. Aralıklı oruç diyeti detoks etkisi göstererek, vücuttaki toksinlerin atılmasına ve hücre yenilenmesine destek olur. Aralıklı oruç diyeti bu bağlamda kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlar. Aynı zamanda aralıklı oruç diyeti uzun süreli açlıkla birlikte sindirim sistemi dahil vücuttaki diğer sistemleri dinlendirir. Aralıklı oruç diyeti, vücudun şeker ve yağ metabolizmasını daha iyi düzenler, kan basıncı ve kolesterol seviyelerini de dengeler. 

Aralıklı oruç diyeti faydaları genel olarak şöyledir:

Kilo verilmesini sağlar

Detoks etkisi gösterir, toksinleri vücuttan atar, hücreleri yeniler

Vücuttaki inflamasyonu azaltır

Sindirim sistemi ve diğer sistemleri dinlendirir

Şeker ve yağ metabolizmasını düzenler

Tip2 diyabete karşı koruyucudur

Kan basıncı ve kolesterol seviyelerini dengeler

Trigliserid seviyesini düşürür

Kronik hastalıkların tedavisinde etki gösterir

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.03.05 15:26
A