ALS nedir? Dünya ALS Günü nedir, ne demek? 21 Haziran Dünya ALS Günü önemi nedir?
Dünyada ve ülkemizde ALS hastalığında farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Dünya ALS Günü kutlanır. Dünya ALS Günü dolayısıyla, söz konusu hastalığa dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenir. Peki, ALS nedir? Dünya ALS Günü nedir, ne demek? 21 Haziran Dünya ALS Günü önemi nedir?
2023.06.21 12:39 - Son Güncellenme: 2023.06.21 12:39 - Sağlıkİnsan vücudunda kas erimesi ve omurilik tahribatına sebep olan ALS hastalığına dikkat çekmek adına Dünya ALS Günü kutlanıyor. Beyinde ve omurilikte bulunan motor nöronların ölümüyle ortaya çıkan hastalık tüm vücudu etkiliyor. Toplumun duyarlılık ve farkındalığı arttırmak amacıyla her yıl ALS Günü etkinlikleri yapılıyor. Peki, ALS nedir? Dünya ALS Günü nedir, ne demek? 21 Haziran Dünya ALS Günü önemi nedir?
DÜNYA ALS GÜNÜ NEDİR?
Her yıl 21 Haziran'da ALS Günü etkinlikleri düzenlenerek konuya ilişkin toplumun duyarlılık ve farkındalığı arttırılır. ALS Hastalığı,kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nadir bir nörolojik hastalık grubudur. Peki Dünya ALS Günü nedir, neden kutlanır? İşte ALS hastalığı ve 21 Haziran Dünya ALS Günü'ne ilişkin bilgiler
21 HAZİRAN DÜNYA ALS GÜNÜ ÖNEMİ NEDİR?
Her yıl 21 Haziran'da ALS Günü etkinlikleri düzenlenerek konuya ilişkin toplumun duyarlılık ve farkındalığı arttırılmaya çalışılmaktadır. ALS ilk kez 1869 yılında alanında öncü bir nörolog olan Fransız Jean-Martin Charcot tarafından tanımlandı. Bu nedenle, hastalık ilk zamanlar Charcot Hastalığı olarak adlandırılmıştı.
ALS NEDİR?
Amiyotrofik lateral skleroz kas erimesini ve omurilikte harabiyeti anlatan bir tıbbi terimdir. Tüm dünyada görülen bir hastalık olan ALS, Amerika'da ünlü beyzbolcu olan Lou Gehrig adıyla, İngiltere'de ise Motor Nöron Hastalığı (MND) olarak anılıyor. Yurdumuzda ünlü bir futbolcu olan eski Galatasaraylı ve Fenerbahçeli Sedat'ın Hastalığı olarak tanınıyor.
ALS ilk kez 1869 yılında alanında öncü bir nörolog olan Fransız Jean-Martin Charcot tarafından tanımlandı. Bu nedenle, hastalık ilk zamanlar Charcot Hastalığı olarak adlandırılmıştı..
ALS BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Başlangıç belirtileri her hastada aynı olmayabilir.
- Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır ya da hasta yürürken tökezler.
- Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma bozukluğu veya yutma güçlüğü şeklinde başlar. Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma fark eder.
- Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir.
- Bazı hastalarda kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir.
ALS KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Hastalık dünyanın her yerinde ve her kesimden insanda ortaya çıkabilir. Erkeklerde biraz daha sıktır. Ortalama başlangıç yaşı 55'tir. Ancak, çok genç yaşta da, çok ileri yaşta da görülebilir. Nüfusun yüz binde 2-6 kadarı ALS hastasıdır. Her yüz bin kişiden yılda 2-6'sı ALS'ye yakalanır.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
04:15
-
01:08
-
01:46
-
00:48
-
00:37
En Çok Okunanlar
- Genç şarkıcı hayatını kaybetti
- Bursa'da aracında vurulmuş halde bulundu
- Bursa'da parkomat kararı çıktı! Ücretli mi...
- Bursa'da güvenlik görevlisi tartıştığı...
- Zirveye çıkan dağcılara Uludağ'da sezonun...
- Bursa'da iplik fabrikasında gaz sızıntısı!
- Bursa'da trafikte tartıştığı belediye...
- Dev markanın ürünleri geri toplatılıyor:...
- Bursa'da evlerinde 5 gündür mahsur kalan...
- Sokak ortasında kardeşini öldürüp,...
- Komşular arasındaki temizlik tartışmasında...
- Sosyal medyada gündem olan Uludağ'daki...
- Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı!
- Bursa'da navigasyondan bulduğu adresi...
- Meteoroloji 5 günlük hava tahminini...