Alice Harikalar Diyarında Sendromu nedir?

Alice Harikalar Diyarında Sendromu nedir?

Kimileri, nesneleri olduğundan daha küçük, daha büyük, daha yakın ya da uzak algılıyor. Üstelik yanılsama sadece görmede değil, diğer duyularda da meydana gelebiliyor. "Todd" ya da bilinen adıyla Alice Harikalar Diyarında Sendromu, özellikle çocuklarda rastlanan nöropsikolojik bir algı bozukluğu. Peki Alice Harikalar Diyarında Sendromu nedir?

2023.11.06 16:04 - Son Güncellenme: 2023.11.06 16:05 - Sağlık
A
Alice Harikalar Diyarında Sendromu nedir?

Lewis Carroll'un ilk kez 1865'te yayınlanan, zamansız Viktorya dönemi klasiği Alice Harikalar Diyarında , tüm zamanların en popüler kitaplarından biridir ve bugün genç ve yaşlı okuyucuların ilgisini çekmeye devam etmektedir. Hatta kitabın adını taşıyan nadir bir nörolojik bozukluk bile var: Alice Harikalar Diyarında Sendromu veya AIWS, aynı zamanda Todd sendromu veya Dismetropsi olarak da bilinir.

Bu bozukluk, hastaların çevrelerindeki dünyaya tepki olarak bir dizi görsel ve işitsel çarpıklık yaşamasına neden oluyor; burada nesneler küçülüyor veya büyüyormuş gibi görünebilir ve zaman yavaşlıyormuş gibi görünebilir, bu da Alice'in Harikalar Diyarı'ndaki gerçeküstü deneyimlerini yansıtıyor . Birçoğu bu semptomları epilepsi veya migrenle birlikte yaşar. Hatta bazıları Carroll'un düzenli bir migren hastası olarak bu hastalığın bazı semptomlarını deneyimlemiş olabileceğini düşünüyor. Bu nadir duyusal sendromun geçmişine ve semptomlarına kısaca göz atacağız.

İngiliz Psikiyatrist Dr. John Todd Tarafından Keşfedildi

Alice Harikalar Diyarında Sendromu ilk kez 1955 yılında İngiliz psikiyatrist Dr. John Todd tarafından tıbbi bir fenomen olarak tanındı ve adlandırıldı. Todd, sendromu birkaç dakikadan bir güne kadar süren bir dizi bölüm olarak görünen üç temel semptomla sınıflandırdı: makropsi (nesnelerin gerçeklikten daha büyük görünmesi), teleopsi (daha uzakta görünmeleri) ve mikropsi (nesnelerin gerçeklikten daha küçük görünmesi). Dr. Todd, tıbbi durumu Lewis Carroll'un kafa karıştırıcı romanıyla karşılaştırdı ve kitapla bu durumdan muzdarip olanlar arasındaki birçok benzerliğe dikkat çekti.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu tanısı hala nadirdir; 1950'lerden bu yana tıp literatüründe yalnızca 200 civarında vaka tanınmıştır. Ancak zamanla sendrom, migren, epilepsi, felç ve kafa travması gibi çeşitli tıbbi durumlarla ilişkilendirildi. Aslında birçok doktor, sendromu migrenin tam başlangıcından önce ortaya çıkabilen rahatsız edici auralarla karşılaştırmıştır.

Bedensel Algıdaki Değişiklikler

Alice Harikalar Diyarında Sendromunun ayırt edici özelliklerinden biri, bu sendromun, muzdarip olanların algısal deneyimleri üzerindeki etkisidir. Kafa karıştırıcı etkiler arasında, etraflarındaki dünyayla ilgili olarak kendilerini algılama biçimlerinde meydana gelen değişiklikler de yer alıyor. Bazıları için, kendi vücut parçaları sanki boyutları değişiyormuş gibi küçülüyor veya şişiyor gibi görünürken, diğerleri için değişen görünen şey etraflarındaki oda veya daha geniş alan, ya doğal olmayan bir şekilde büyüyerek ya da bir oyuncak bebek evi gibi minyatür hale geliyor.

Hikaye boyunca bedeni hem küçülen hem de büyüyen Alice ile karşılaştırmalara yol açan da bu özel semptomdur . Diğerleri, diğer semptomların yanı sıra zamanın veya seslerin daha hızlı veya daha yavaş hareket ettiğini veya orada olmayan hayvanları gördüklerini bildirdi. Bazı hastalar, yanlarında bir ayna taşımanın, gerçeklik kontrolü sunarak bu deneyimleri hafifletebileceğini düşünüyor.

Duyarsızlaşma/Derealizasyon

Bu sendromun getirdiği zihin değiştirici deneyimler, hastaların sanki çevrelerindeki dünya gerçek değilmiş gibi duyarsızlaşma (kendi bedenlerinden kopma veya derealizasyon) hissi yaşamalarına neden olabilir. Ancak Alice Harikalar Diyarında Sendromu hastalarının yaşadığı gerçeküstü hislere rağmen, bunu halüsinasyonlarla veya görme sorunlarıyla ilişkilendiren herhangi bir bağlantı henüz bulunmuyor.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu Çocuklarda Yaygınlaşıyor

Yetişkinlere Alice Harikalar Diyarında Sendromu tanısı konulsa da bu durum özellikle çocuklarda yaygındır. Birçoğu, sendromun semptomlarının yetişkinliğe girdikçe azaldığını görürken, diğerleri için bu, gelip giden dalgalar veya nöbetler halinde ortaya çıkan yinelenen bir fenomen olarak kalır. Bazıları için, bir zamanlar çocuklukta yaşanan bir rahatsızlık, yıllar sonra geri dönebilir. Semptomlarına epilepsi veya migren eşlik eden hastalar bazen bu hastalıkları tedavi etmenin atakları hafifletmek için yeterli olduğunu düşünürler. Bununla birlikte, doktorlar genellikle hastalarına bunun kendi kendini sınırlayan bir durum olduğu ve her zaman ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmadığı konusunda güvence vermede rol oynarlar.

Lewis Carroll'un şu anda Alice Harikalar Diyarında Sendromu olarak adlandırdığımız semptomların bazılarını, özellikle de kişinin vücudunun gerçekte olduğundan daha büyük veya daha küçük görünmesi hissini ne kadar doğru tanımladığı göz önüne alındığında, birçok kişi Carroll'un bu tıbbi durumun en azından bazı semptomlarını yaşayıp yaşamadığını merak etti. kendisi.

Kanıtlar, Carroll'un , günlüklerinde anlattığı gibi, bir dizi başka semptomun eşlik ettiği devam eden migren ağrıları sırasında yaşadığı görme bozukluklarıyla ilgili olarak bir göz doktoruna başvurduğunu ortaya koyuyor . Carroll, günlüğünün bir girişinde, "hareketli tahkimatları görmenin ardından baş ağrısının eşlik ettiği tuhaf optik duyguyu" tanımladı; bu, nadir görülen tıbbi durumla olası bir bağlantıya işaret ediyor, ancak şu anda bu sadece bir spekülasyon.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2023.11.06 16:04
A