AIDS nedir? AIDS nasıl bulaşır?

AIDS nedir? AIDS nasıl bulaşır?

AIDS; insan immun yetmezlik virüsünün (HIV) neden olduğu edinsel bağışıklık yetmezliği sendromudur. İlk saptandığı 1980'li yıllardan bu yana, dünya genelinde hızla yayılmıştır. Peki, AIDS nedir? AIDS nasıl bulaşır?

2024.11.14 08:50 - Son Güncellenme: 2024.11.14 08:53 - Sağlık
A
AIDS nedir? AIDS nasıl bulaşır?

AIDS (HIV) hastalığı (Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) olarak adlandırılan virüs kaynaklı bir bağışıklık problemidir. Hastalığa neden olan HIV virüsü vücudun savunmasında rol oynayan önemli hücreleri yok ederek bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. Genellikle HIV/AIDS şeklinde de kısaltılan bu hastalıkta bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ağır enfeksiyon rahatsızlıkları hatta kanser ve benzer hastalıklar ortaya çıkabilir.  HIV virüsüne maruz kalan kişilerde hastalığın erken evrede tespit edilmesi ve sağlıklı insanlara bulaşmasının önlenmesi için belirti ve bulgular mutlaka bilinmeli, hastalığın bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Peki, AIDS nedir? AIDS nasıl bulaşır?

AIDS NEDİR?

AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) HIV tarafından oluşturulan, Türkçe'de "Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak adlandırılan bir hastalıklar tablosudur. Bağışıklık hücrelerinin yüksek düzeyde tahribatı sonucu fırsatçı enfeksiyonların ilerleyerek ciddi hastalık tabloları oluşturması durumudur. Yetersiz bağışıklık sistemi durumlarında ortaya çıkan bakteriyel, viral, mantarlara bağlı ya da protozoal enfeksiyonlara fırsatçı enfeksiyonlar adı verilmektedir. Erken tanı ve gelişen tedavi koşulları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir.

AIDS NASIL BULAŞIR?

İnsan immün yetmezlik virüsü, HIV, HIV pozitif kişi ile korunmasız (kondom kullanılmadan) yapılan her türlü (oral, vajinal, anal) cinsel ilişki ile, Ortak kullanılan ve HIV enfekte enjektör veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerle Enfekte kan ve kan ürünleriyle (Ülkemizde 1987 yılından itibaren, her kan ve kan ürününe gerekli testler yapıldıktan sonra hastaya verilmektedir.)

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.11.14 08:50
A