Adet gecikmesi normal mi? Adet gecikmesi nedir? Adet gecikmesinin belirtileri nelerdir?
Ergenlik çağına gelmiş her kadın, menopoz dönemine kadar adet görüyor. Her sağlıklı kadın 21 ila 35 gün adet döngüsü yaşıyor. Ortalama olan her kadın 28 günde bir adet oluyor. Adet döngüsünün 3 ila 5 gün gecikmesi normal olarak karşılanıyor. Bu sürenin uzaması ise bazı problemlerin varlığına işaret edebiliyor. Peki, adet gecikmesi normal mi? Adet gecikmesi nedir? Adet gecikmesinin belirtileri nelerdir?
2024.03.27 15:58 - Son Güncellenme: 2024.03.27 16:03 - SağlıkErgenlik çağına gelmiş her kadın, menopoz dönemine kadar adet görüyor. Her sağlıklı kadın 21 ila 35 gün adet döngüsü yaşıyor. Ortalama olan her kadın 28 günde bir adet oluyor. Adet döngüsünün 3 ila 5 gün gecikmesi normal olarak karşılanıyor. Bu sürenin uzaması ise bazı problemlerin varlığına işaret edebiliyor. Peki, adet gecikmesi normal mi? Adet gecikmesi nedir? Adet gecikmesinin belirtileri nelerdir?
Adet Gecikmesi Normal Mi?
Ergenlik çağına gelmiş her kadın, menopoz dönemine kadar adet görüyor. Her sağlıklı kadın 21 ila 35 gün adet döngüsü yaşıyor. Ortalama olan her kadın 28 günde bir adet oluyor. Adet döngüsünün 3 ila 5 gün gecikmesi normal olarak karşılanıyor. Bu sürenin uzaması ise bazı problemlerin varlığına işaret edebiliyor. Peki, adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesi normal mi? Konuyla ilgili bilmeniz gereken tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Keyifli okumalar!
Adet gecikmesi nedir?
Sağlıklı her kadının ortalama regl döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gün olarak biliniyor. Döngünün her seferinde birkaç gün değişiklik göstermesi de normal olarak kabul ediliyor. Adet kanamalarının bu döngü dışında olmaması ise adet gecikmesi olarak belirtiliyor.
Normal bir regl döngüsü esnasında, kadınların yumurtalıklarından birinden yumurta salınımı gerçekleştiriliyor. Bir sperm tarafından döllenmeyen yumurta, kan ve dokular ile vücuttan atılıyor. Bu kanamalar genellikle 3 ila 5 gün sürüyor. Ardından adet döngüsü, menopoz dönemine kadar aylık olarak kendini tekrar ediyor.
Bazı durumlarda, özellikle stres, dış ekenler ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle adet döngüsü bozulabiliyor. Bu durumlarda ya hiç kanama olmuyor ya da döngü dışında kanamalar meydana gelebiliyor.
Regl gecikmesi durumundan bahsedebilmek için, adet başlangıcının üzerinden minimum olarak 7 gün geçmesi gerekiyor. Araştırmalara göre hemen hemen her kadın, çeşitli dönemlerde adet düzensizliği yaşıyor. Bir yıl içerisinde 2 ya da 3 seferden daha fazla regli gecikmesi yaşamak, sağlık problemlerine işaret ediyor olabiliyor.
İlk kez adet olan bir kişi için bu durum değişiklik gösterebiliyor. Periyodik döngüsü tam olarak oturmadığından dolayı belli bir süre düzensizliklerin meydana gelmesi normal olarak kabul ediliyor.
Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir?
Sağlıklı her kadın, ergenlik ile menopoz dönemi arasında düzenli olarak adet kanaması görüyor. Adet gören her kadının sağlık açısından Orkid kullanması gerekiyor. Adet döngüsünün üzerinden en az 7 olmak üzere gün geçtiyse, adet gecikmesine işaret ediyor olabilir. Günümüzde pek çok kadın adet gecikmesi yaşayabiliyor. Sebebinin bilinmemesi durumunda gerginlik yaşanması kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle Google üzerinde sıklıkla "Adet en fazla kaç gün gecikir?" gibi sorular soruluyor. Adet gecikmesinin nedenleri arasında yer alan durumlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Polikistik over sendromu: Yumurtaların üzerinde kistlerin yer alması anlamına geliyor. Bu durum, testosteron hormonu olarak da bilinen erkeklik hormonunun fazla üretilmesine sebep olduğundan adet gecikmesi nedenleri arasında yer alıyor. Erkeklik hormonun artması, kistlerin de artmasına neden oluyor. Bu nedenle bir kısır döngü oluşuyor. Bu durum ilaç yolu ile tedavi edilebiliyor.
Hamilelik: Regl gecikmesi nedenleri arasında ilk gelen durumlardan biri de hamilelik olarak biliniyor. Korunmasız bir şekilde aktif hayatı bulunan kadınların, hamile olma olasılığı bulunur ve bu nedenle adet gecikmesine neden olabilir.
Ani kilo kaybı ya da aşırı kilo alımı: Eğer aniden kilo verdiyseniz ya da aldıysanız, vücudunuzun çalışma prensibi değişebiliyor. Bu durum adet dönemini de etkileyebiliyor. Fazla kilolu ya da obezite olan bireyler, adet gecikmesi yaşayabiliyor.
Yoğun egzersizler: Yoğun tempolu egzersizler yaparken, aynı zamanda günlük tüketilen kalori miktarı da azaltılıyorsa ağır tempodan dolayı bu nedenlere bağlı adet gecikmesi görülebiliyor.
Kronik hastalıklara sahip olmak: Bir yıldan daha uzun süren ya da ömür boyu etkisi olacak kronik hastalıklardan dolayı adet gecikmesi görülebilir.
Emzirme ve lohusalık dönemi: Hamilelik döneminde regl olunmadığı biliniyor. Hamilelik sonrası emzirme ve lohusalık döneminde de kadınlar adet görmemeye devam edebiliyor. Bazı durumlarda ise adet başlasa bile gecikmeler yaşanabiliyor.
Stresli dönemler: Stresten adet gecikir mi sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz, beyinde yer alan hipotalamus adet dönemini düzenliyor. Bu nedenle stresli bir dönemden geçen kadınlarda beyin de etkilendiği için adet gecikmesi meydana gelebiliyor.
Doğum kontrol ilaçlarının kullanımı: Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda adet gecikmesi söz konusu olabiliyor. Kontrol hapının kullanımının bırakılmasının ardından, adet döngüsünün kendisini toparlaması yaklaşık olarak 6 ayı buluyor.
Tiroid bozukluklar, guatr: Bireylerin hipertiroid ya da hipotiroid olması, adet gecikmesine neden olabiliyor.
Erken menopoz: Genellikle 45 ila 55 yaşları arasında menopoz dönemi başlıyor. 40 yaş ve daha aşağısında görülen peri-menopoz dönemi, yumurtaların sayısının düşmesine neden oluyor. Bu durum da adet gecikmeleri durumuna sebep veriyor.
Mevsim geçişleri: Mevsimsel geçişlerde hemen hemen her kadın adet gecikmesi yaşayabiliyor. Yazın adet gecikmesi pek çok kadında meydana gelebiliyor. Yine de bu durumu sadece mevsimlere bağlamak doğru olarak kabul edilmiyor. Mevsim geçişlerinde adet gecikmesi hormonel rahatsızlıklara işaret ediyor olabiliyor.
Adet gecikmesinin belirtileri nelerdir?
Adet döngünüzü bilmiyorsanız ya da adetinizin geciktiğini fark ettiyseniz bunun belirtilerini de bilmeniz gerekiyor. Bu sayede erkenden bir uzmana danışarak tedaviye başlayabilirsiniz. Peki adet gecikmesinin vücuda etkileri nelerdir?
Baş ağrısı
Aşırı kıllanma
Kasık bölgesinde ağrı
Vücudun çeşitli yerlerinde çıkan sivilceler
Aşırı kilo alma
Aşırı kilo verme
Hamile kalma potansiyeli olması
Bel ağrısı
Karın ağrısı
Adet gecikmesi nasıl teşhis edilir?
Normal adet döngüsünün 45 günün üzerinde gecikmesi durumunda, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekiyor. Regl gecikme sebeplerini doğru anlayabilmek için öncelikle regl döngüsüne bakılıyor. Ardından doktor ultrason muayenesi gerçekleştiriyor. Bunların yanı sıra çeşitli kan, radyolojik görüntüleme tetkikleri ve hormon tetkikleri de yapılabiliyor. Yapılan tetkiklerin sonuçlarına göre doğru bir teşhis konulabiliyor. Teşhis konulmasının ardından tedavi aşamasına geçiliyor.
Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir?
Adet düzensizliğinin teşhisi konulduktan sonra duruma göre tedaviye geçiliyor.
· Eğer gecikmenin ana sebebi hamilelikse, rutin kontroller dışında tedaviye gerek duyulmuyor.
· Polikistik over sendromu, tiroid, kronik hastalıklar gibi durumlar bulunuyorsa ilgili doktorlardan konsültasyon istenir. Aynı zamanda tedavide kilo kontrolünün de sağlanması gerekiyor.
· Menopoz dönemine bağlı bir gecikme görülüyorsa, kadın hastalıkları ve doğum uzmanından yardım almak gerekiyor. Menopoz döneminin takip edilmesi önem taşıyor. Çeşitli ilaçlar eşliğinde menopoz dönemine uyum sağlanabiliyor.
Kısacası hastalığa göre uzmanlık alanları ve tedaviler değişiklik gösteriyor. Hangi tedavi türünün size uygun olduğunu anlayabilmek için, öncelikle gerekli testleri yaptırmalı ve doğru teşhisin konulmasını sağlamalısınız. Ardından doktorunuz sonuçları yorumlayarak, doğru tedavi yöntemi için sizi yönlendirecektir.
Sizler için "Adet Gecikmesi Normal Mi?" konusunu ele aldık. Dilerseniz konuyla ilgili olarak "Menstrual Dönemle İlgili Bilmeniz Gerekenler" adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:14
-
00:26
-
01:44
-
00:30
-
01:15
En Çok Okunanlar
- Yeni 5 ve 50 TL'lik banknotlar bugün...
- Hafta sonu sıcaklıklar sert...
- Bursa'da teleferik 24 Kasım'dan itibaren...
- Arda Turan'ın yeni adresi o kulüp mü olacak?
- Bursa'da surlardan manzarayı seyrederken...
- Sakarya'da bir kişi çocuk parkında silahla...
- Bursa'da Gemlik çevreyolunda feci kaza: 3...
- Kırıkkale'de şizofren hastası dehşet...
- Bursa'da yol genişletme çalışması...
- Bursa'da kazada yaralanan genç 2 günlük...
- Bursa'da motosiklet sürücüsüne silahlı...
- Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden...
- Bursa'da imara aykırı inşa edilen 500...
- TOKİ, Bursa dahil 44 ilde 882 arsayı...
- Rize'de heyelan meydana geldi: Ölü ve...