6,2 büyüklüğündeki deprem fay hatlarını nasıl etkileyecek?
Marmara Denizi'ndeki 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından bu sarsıntının İstanbul çevresindeki fay hatlarını nasıl etkileyebileceği merak konusu oldu. Sarsıntının beklenen İstanbul depremi olup olmadığı da tartışılıyor. BBC Türkçe uzmanlarla konuştu.
2025.04.23 19:47 - Son Güncellenme: 2025.04.23 19:47 - Güncel
Marmara Denizi'ndeki 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından bu sarsıntının İstanbul çevresindeki fay hatlarını nasıl etkileyebileceği merak konusu oldu.
Sarsıntının beklenen İstanbul depremi olup olmadığı da tartışılıyor.
Uzmanlar bu konuda ikiye bölünmüş durumda.
Bazıları 23 Nisan'daki sarsıntının beklenen İstanbul depremi olduğunu savunurken bazıları 6,2'lik bir depremin bu fayın enerjisini boşaltmaya yetmeyeceği yorumunu yapıyor.
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür X hesabından yaptığı paylaşımda "Bunlar Marmara'da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7'nin üzerinde olacak" yorumunu yaptı.
Prof. Görür depremin Kumburgaz fay zonunda meydana geldiğini söyledi.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Bilim Akademisi Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz de 6,2 büyüklüğündeki sarsıntının "büyük bir depremin öncüsü olabileceği endişesiyle önemli olduğu" yorumunu yaptı.
Bu fayda 17 Ağustos 1999'dan beri deprem beklendiğini belirten Prof. Tüysüz, "Burası fayın kilitli olduğu, yani stres biriktirdiği bir bölgedir. Bu strese dayanamayan fayın bazı kesimleri kırılıp bu tip depremler üretiyor" ifadelerini kullandı.
Beklenen 7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisini boşaltmak için yaklaşık 30 adet 6 büyüklüğünde deprem olması gerektiğini söyleyen Prof. Tüysüz, şöyle konuştu:
"Burada bir miktar enerji boşaltmıştır ama bu bizim beklediğimiz 7'nin üzerindeki depremi çok etkileyebilecek bir deprem değildir."
"İstanbul, daha doğrusu tüm Marmara bir depreme gebedir. Bu da o anlamda uyarıcı olabilir."
BBC Türkçe'ye konuşan Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Burak Çatlıoğlu ise 23 Nisan'daki sarsıntının "beklenen büyük İstanbul depremi olduğunu" tahmin ettiğini söyledi.
Çatlıoğlu, 6,2 büyüklüğün küçük bir deprem sayılamayacağını vurgulayarak ekledi:
"Bu hattın doğusu 1999 İzmit depreminde, batısı da 1912 Mürefte depreminde kırılmıştı. Ortada kırılmayan burası kalmıştı, burası da kırıldı."
BBC Türkçe'ye konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Osman Bektaş da bu bölgedeki fayın İngilizce'de creeping denen, Türkçe'de de sürüklenme olarak adlandırılan hareketlerle enerjisini yavaşça harcadığını vurguladı.
Prof. Bektaş, bölgede bundan daha büyük bir deprem beklemediğini söyledi.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:39
-
00:07
-
01:35
-
00:56
-
00:21
En Çok Okunanlar
- Bursa'da yarın okullar tatil mi? 24 Nisan...
- Büyük deprem! Bursa fena sallandı...
- Bursa Valiliği'nden uyarı: Perşembe gününe...
- Korkutan deprem! Bursa da sallandı...
- Deprem sonrası Bursa'da okullar tatil mi?
- Bursa Büyükşehir duyurdu! 100 kişilik...
- Bir deprem daha! Bursa yine sallandı...
- Bursa beşik gibi! Bir deprem daha...
- Bursa'da göz gözü görmüyor! Şehir adeta...
- Bursa'yı sallayan 6 depremle ilgili...
- Deprem Uzmanı Naci Görür'den deprem...
- 6,2 büyüklüğündeki depremde rezidans böyle...
- Şiddetli depremler sonrası Bursa'da deniz...
- Depremi 20 gün önceden bildi! Yeni deprem...
- Depremin bilançosu belli oldu: Çok sayıda...