45 yaşındaki herkes kolonoskopi yaptırmış olmalı
Kolon kanserinin yüzde 98-99'unun poliplerden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Köksal Bilgen, düzenli tarama testlerinin, kanserin erken teşhis edilerek önlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.
2025.03.18 09:05 - Son Güncellenme: 2025.03.18 09:05 - Sağlık
Dünyada her yıl 1 milyon, Türkiye'de ise 6 bin kişiye kolon kanseri teşhisi konuyor. Kolon kanseri ülkemizde erkeklerde akciğer, prostat ve mesane kanserinden sonra 4. sırada görülüyor. Kadınlarda ise meme kanserinden sonra 2. sırada yer alıyor. Kolon kanserinin dünya genelinde en yaygın görülen kanser türlerinden biri olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Köksal Bilgen, "Ortaya çıkmasında genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları ve hayat tarzı gibi birçok etken rol oynuyor ancak genellikle bağırsaktaki poliplerden kaynaklanıyor" dedi.
ELLİSİNDEN SONRA KANSIZLIK MASUM DEĞİL
Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Köksal Bilgen, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, karın ağrısı, şişkinlik ve kansızlığın kolon kanseri belirtilerinden olduğunu bildirerek düzenli taramalar sayesinde kolon kanserinin erken evrede tespit edilebildiğinin ve erken teşhisin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
TARAMA TESTLERİ HAYAT KURTARIYOR
Kolon kanserinin yüzde 98-99'unun poliplerden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Bilgen, düzenli tarama testlerinin, kanserin erken teşhis edilerek önlenmesine yardımcı olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Büyük abdestte gizli kan testi ve kolonoskopi, kolon kanserinin erken teşhisinde en etkili yöntemler arasında yer alıyor. Genellikle 45 yaşından itibaren önerilen tarama testleri, ileri yaşlara kadar düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Yapılan kolonoskopinin sonuçlarında polip gibi herhangi bir anormallik görülmeyen hastaların 5 yılda bir kolonoskopi taramalarını tekrarlamaları önerilir."
İlk kolonoskopi ne zaman yapılmalı?
Kolon kanseri riski yüksek olan kişiler, 45 yaşından önce kolonoskopi yaptırmaya başlamalıdır. Kolon kanseri hikâyesi olan birinci derece akrabanız (örneğin, anne-babanız veya kardeşiniz) varsa, ilk kolonoskopinizi 40 yaşında veya aile üyesinin teşhis konduğu yaştan 10 yıl daha gençken yaptırmalısınız. Kolonoskopiye daha erken ihtiyaç duyabilecek diğer gruplar şunlar:
● İnflamatuar bağırsak hastalığı veya
● Lynch sendromu ve ailesel adenomatöz polipozis (FAP) gibi kalıtsal genetik değişiklikler olanlarda kolonoskopi taraması 10 yıl erken bir yaşta başlayabilir.
KİMLER RİSK ALTINDA
Ailesinde herhangi bir kişide kolon kanseri olanların kansere yakalanma riski daha yüksek. Kolon kanserinde genetik faktörlerin ve ailesel yatkınlığın önemli bir rol oynadığını belirten Prof. Dr. Bilgen, özellikle 50 yaş üstü bireylerin risk altında olduğunu ifade ederek, kolon kanseri riskini artıran diğer faktörleri açıkladı:
● Ailede kolon kanseri öyküsü,
● Lif bakımından fakir, kırmızı et ağırlıklı beslenme,
● Obezite ve hareketsiz hayat tarzı,
● Sigara ve alkol kullanımı,
● Kronik bağırsak hastalıkları (inflamatuvar bağırsak gibi)
● Uzun süreli stres ve düzensiz hayat tarzı.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
01:22
-
00:42
-
00:56
-
02:49
-
43:48
En Çok Okunanlar
- Meşhur AVM satılıyor! İstenen rakam dudak...
- Sedat Peker'den "Soylu ile barıştınız mı?"...
- Sokakta karşılaştığı eski kocasını...
- Bu kez can aldı: Uyarı üstüne uyarı...
- Marmara'ya 23 Mayıs'ta giriş yapacak: 3...
- Okulda skandal görüntüler! Öğrencisine...
- Naci Görür'den son dakika deprem açıklaması!
- Meksiko'da belediye başkanının sekreteri...
- İhtiyaç kredilerine faiz freni! İşte 100...
- Zor durumdalar! Bursa'da o şirket...
- Görüntü Bursa'dan! Kabus orda da ortaya...
- Mideniz kalkacak! Tarihi geçmiş ürün...
- Uzmanlar uyarmıştı: Çıplak elle kopardı...
- Kurban Bayramı tatili emekli ve memur...
- Bursa dahil 47 ilde MİT destekli terör...