21 Mart ekinoksu nedir, neler yaşanır? Bugün ekinoks mu? 21 Mart'ta neler oluyor?
Gündüz ile gecenin eşit olması durumu olan Ekinoks, her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşiyor. Güneş bu tarihlerde Ekvator'a dik açı ile gelir. Peki, 21 Mart ekinoksu nedir, neler yaşanır? Bugün ekinoks mu? 21 Mart'ta neler oluyor?
2024.03.21 09:44 - Son Güncellenme: 2024.03.21 09:46 - YaşamGündüz ile gecenin eşit olması durumu olan Ekinoks, her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşiyor. Güneş bu tarihlerde Ekvator'a dik açı ile gelir. Peki, 21 Mart ekinoksu nedir, neler yaşanır? Bugün ekinoks mu? 21 Mart'ta neler oluyor?
21 Mart ekinoksu ile Güney ve Kuzey Yarım Küre'de öğle saati Ekvator'a Güneş ışınlarının dik açı ile gelmesi sonucu gece ve gündüz eşitlenir. Kuzey'de İlkbahar başlarken Güney'de ise Sonbahar mevsimi başlangıcı olur.
EKİNOKS NEDİR?
Güneş ışınlarının Ekvator'a dik gelmesiyle aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. Gündüz ile gece eşitlenir. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır (21 Mart ve 23 Eylül).
Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre'de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre'de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.
21 MART EKİNOKSU ÖZELLİKLERİ
Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre'de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre'de İlkbahar başlangıcıdır.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ
21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.
Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:49
-
00:52
-
00:07
-
01:03
-
01:16
En Çok Okunanlar
- Genç şarkıcı hayatını kaybetti
- Bursa'da aracında vurulmuş halde bulundu
- Bursa'da uzun ekmek almadı diye annesine...
- Meteorolojiden Bursa için uyarılar peş...
- Bursa'da parkomat kararı çıktı! Ücretli mi...
- SRC belgesi almak isteyenler, büyük zam...
- Bursa'da iplik fabrikasında gaz sızıntısı!
- Bursa'da güvenlik görevlisi tartıştığı...
- Zirveye çıkan dağcılara Uludağ'da sezonun...
- Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'a kötü...
- Sosyal medyada gündem olan Uludağ'daki...
- Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı!
- Bursa'da trafikte tartıştığı belediye...
- Dev markanın ürünleri geri toplatılıyor:...
- Bursa'da feci kaza! Çarptığı minibüsün...