18 Ekim Dünya Menopoz Günü nedir?

18 Ekim Dünya Menopoz Günü nedir?

Uluslararası Menopoz Topluluğu (IMS) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tüm dünyada menopoz ve oluşabilecek sağlık sorunları hakkında kadınların bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim'i "Dünya Menopoz Günü" olarak kabul etmiştir. Peki 18 Ekim Dünya Menopoz Günü nedir?

2023.10.18 11:40 - Son Güncellenme: 2023.10.18 12:28 - Sağlık
A
18 Ekim Dünya Menopoz Günü nedir?

Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemidir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur. Menopoz sözcüğü Yunanca mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinden türemiştir. Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir. 

18 Ekim Dünya Menopoz Günü nedir?

Uluslararası Menopoz Topluluğu (IMS) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tüm dünyada menopoz ve oluşabilecek sağlık sorunları hakkında kadınların bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim'i "Dünya Menopoz Günü" olarak kabul etmiştir. 

Menopoz dönemi Dünya Sağlık Örgütü'nün sınıflandırmasına göre üç döneme ayrılır:

Premenopoz: İlk belirtilerin görüldüğü dönemden menopoza kadar geçen süreyi kapsar. Yumurtalıklarda folikül aktivitesi yavaşlar. Adetler düzensizleşir. Bu süreç birkaç ay ya da yıl sürebilir. 

Menopoz: En son adet kanamasının görülmesidir. 

Postmenopoz: Menopozdan yaşlılık dönemine kadar süren 6-8 yıllık süreyi kapsar. Bir kadının postmenopoz olabilmesi için 12 aydır adet görmüyor olması gereklidir. 

Menopoz oluşum biçimine göre de sınıflandırılır:

Doğal menopoz

Erken menopoz: 45 yaşından önce oluşan menopoza erken menopoz denir. Sebebi belli olmayan durumlar, otoimmün hastalıklar, radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyonlar, çevresel nedenler, kürtaj ve düşükler, sık gebelik, aşırı şişmanlık, hipotiroidizm gibi sebeplerle oluşabilir. 

Cerrahi menopoz: Bazı operasyonlar zamanından önce menopoza girmeye neden olabilir. Adet gören bir kadının yumurtalıkları cerrahi olarak çıkarılırsa adet kesilir ve menopoz gelişir. Radyasyon tedavileri menopoza yol açabilir. Kanser kemoterapileri esnasında görülen yumurtalık fonksiyon kayıpları geri dönüşümlüdür.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2023.10.18 11:40
A