14 Mart Tıp Bayramı nedir? 14 Mart Tıp Bayramı neden kutlanır? 14 Mart Tıp Bayramının tarihçesi nedir?
Tıp Bayramı tarihçesi 14 Mart'ın gelişiyle birlikte araştırılmaya başlandı. Peki, 14 Mart Tıp Bayramı nedir? 14 Mart Tıp Bayramı neden kutlanır? 14 Mart Tıp Bayramının tarihçesi nedir?
2024.03.14 09:00 - Son Güncellenme: 2024.03.14 10:01 - SağlıkPeki, 14 Mart Tıp Bayramı nedir? 14 Mart Tıp Bayramı neden kutlanır? 14 Mart Tıp Bayramının tarihçesi nedir?
Her yıl ülkemizde büyük önem vererek kutlanan Tıp Bayramı 2024 yılında da kutlanacak. Tıp Bayramı, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının, yoğun çalışma temposunda duygusal ve fiziksel yorgunluğa rağmen hayatlarını, başkalarının hayatını kurtarabilmek uğruna hiçe sayarak, her zaman her şartta en ön sırada yer aldıkları mesleğin önemini vurgulamak amacıyla kutlanmaktadır. Mayıs ayı içerisinde olan Tıp Bayramı 1976'dan beri 1 hafta boyunca kutlanmaktadır. Peki, Tıp Bayramı neden kutlanır, tarihçesi nedir, kimler için kutlanır?
Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.
14 MART TIP BAYRAMI NEDİR?
14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.
14 MART TIP BAYRAMI NEDEN KUTLANIR, TARİHÇESİ NEDİR?
14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.
1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:14
-
00:26
-
01:44
-
00:30
-
01:15
En Çok Okunanlar
- Yeni 5 ve 50 TL'lik banknotlar bugün...
- Hafta sonu sıcaklıklar sert...
- Bursa'da teleferik 24 Kasım'dan itibaren...
- Arda Turan'ın yeni adresi o kulüp mü olacak?
- Bursa'da surlardan manzarayı seyrederken...
- Sakarya'da bir kişi çocuk parkında silahla...
- Bursa'da Gemlik çevreyolunda feci kaza: 3...
- Kırıkkale'de şizofren hastası dehşet...
- Bursa'da yol genişletme çalışması...
- Bursa'da kazada yaralanan genç 2 günlük...
- Bursa'da motosiklet sürücüsüne silahlı...
- Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden...
- Bursa'da imara aykırı inşa edilen 500...
- TOKİ, Bursa dahil 44 ilde 882 arsayı...
- Rize'de heyelan meydana geldi: Ölü ve...