Sakin bir ruh halinde olabilmek için yapmanız gerekenler nelerdir?
Rutinimiz dışında olan ve beklenmedik birçok şey sakinliğimizi kaybetmemize neden olabiliyor. En çok da böyle zamanlarda sakin ruh haline sahip olabilmemiz için yapmamız gerekenler...
2- Öz-şefkat
Kişi, çoğunlukla kendinin en acımasız eleştirmenidir. Öz eleştiri yapmanın, kendi kendimizi daha iyi tanımamızı ve daha çok çalışmamızı sağlayacağını düşünürüz; ancak bu gerçek değildir. Birçok araştırma, sert bir şekilde yapılan öz-eleştirinin direncimizi yok ettiğini göstermektedir. Kendimizi ağır bir şekilde eleştirdiğimizde, hatalarımızdan öğrenme becerimiz zarar görür. Mücadele süreçlerinden iyileşerek çıkma yetisi hasar gördükçe kaygı ve depresyon da kaçınılmaz olur. Hayatında ilk defa maraton koşan birini düşünün; ayağı takıldı ve düştü. Seyircilerden birinin ona şöyle bağırdığını hayal edin: "Beceriksizsin sen, atlet değilsin. Ne işin var ki burada? Evine dön!" İşte bu kişi, zihnimizdeki acımasızca eleştiren ses. Öz-şefkate sahip bir insanın sesi ise şöyle konuşur: "Herkes düşer, normaldir. Harikasın, çok iyi gidiyorsun."
Öz-şefkat, duygularının farkında olma becerisidir - ne zaman başarısızlık görülse kişinin ruhunda yer eden duyguların. Kişiliğimiz bunlarla tanımlanmıyor; ateşi beslemeden gözlemle yetinmek de mümkün. Öz-şefkat, herkesin hatalar yapabileceğini, bunun insan doğasını bir parçası olduğunu da kavramaktır. Araştırmalar bunları başardığımızda, daha sakin bir ruh halini edinebileceğimizi; vücuttaki kortizol seviyesinin ve doğal olarak stres duygusunun azalmaya başlayacağını söylüyor. Daha dirençli bir hale geliriz. Başarısızlıktan korkmaz, kendimizi iyileştirmeye dair motivasyonumuzu kaybetmeyiz.
Son Güncellenme: 2024.02.29 11:24
Kategori: Yaşam
Öne Çıkan Galeriler