Pişmaniyenin hiç duyulmayan hikayesi

Hemen hemen herkesin bayılarak yediği ve bir o kadar da yerken zorlandığı pişmaniyenin tarihçesini biliyor musunuz? Bu yemesi zor, yerken insanı pişman eden pişmaniyenin ismi bir tesadüf mü? İşte pişmaniyenin daha önce hiç duymadığınız hikayesi...

PİŞMANİYENİN MAZİSİ 1600'LÜ YILLARA DAYANIYOR.

İzmit pişmaniyesine ün kazandıranlar, 1601-1611 yılları arasında İran ve Ermenistan'dan gelerek İzmit ve çevresine yerleşen Ermeni ustalar olmuştur. Kocaeli'de pişmaniyenin bilinen ilk ustasının Kandıralı Hayri Usta olduğu söylenmektedir.

Pazara yönelik üretimi de, yapımını Hacı Agop Dolmacıyan adlı bir Ermeni şekerci başlatmıştır. Evlerde de yapılan bir tatlı olan pişmaniye, zamanla popüler olmuş ve saraylarda yapılmaya başlanmıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Hacı Agop Dolmacıyan şekerleme dükkânını kapatıp göç etmiş, pişmaniyenin inceliklerini ondan öğrenmiş olan İzmit Muhasebe Başkatipliğinde görevli İbrahim Ethem Efendi Kapanönü semtinde bir şekerci dükkânı açtı ve şekerleme üretimine devam etti. Dolmacıyan'ın çocuklarına Türkçe ve Fransızca öğreten İbrahim Esem Efendi, Kapanönü'nde imalathanesinde birçok kişiye pişmaniye yapımını öğretti.

Pişmaniye kente özgü bir tatlı türü olarak ün kazanmıştır. Yolculuklarda İzmit'ten geçenleri önce pişmaniye satıcıları karşılar. Kutular içinde ak pamuk görünümü veren bu tatlı ilin simgesi gibidir. Tüm yöresel şenliklerin ve şölenlerin de vazgeçilmez yiyeceklerindendir.

Eklenme: 2022.12.14 16:20
Son Güncellenme: 2022.12.14 16:22
Kategori: Yaşam

Öne Çıkan Galeriler

36 yıl birden yaşlandırıyor: Her 1 lokması h...
36 yıl birden yaşlandırıyor: Her 1 lokması h...