Mutlaka okumanız gereken Dünya Kasikleri

Dünya klasikleri, haklarında genellikle yeniden okuyorum sözünü işittiğimiz kitaplardır. Klasikler, gerek unutulmazlıklarıyla varlıklarını duyurduklarında, gerek kolektif ya da bireysel bilinçdışı kılığına bürünüp belleğin katmanları arasında gizlendiklerinde özel bir etki gösteren kitaplardır.

11. Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel García Márquez, 1967
Gabriel García Márquez, 1982 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alır. İsveç Bilimler Akademisi, bu ödülün gerekçesini şöyle açıklıyordu: "Gerçekle gerçeküstünü, bir anakaranın yaşamını ve çelişkilerini zengin bir hayal dünyasında birleştiren roman ve çelişkilerinden dolayı, bu ödül Gabriel García Márquez'e verilmiştir."

Márquez, Yüzyıllık Yalnızlık'ta büyükannesinin anlattığı masallardan, toprak yiyen kız kardeşine, büyükbabasının kasvetli ve kalabalık evinden, renkli akrabalarına kadar çocukluğunun tüm gerçek kişilerini gerçeküstü, masalsı bir anlatımla yazdığı, büyülü gerçekçiliğin en önemli yapıtı olarak kabul edilen bu romanı için "Kitabımda gerçekliğe dayanmayan tek bir cümle bulamazsınız." der. Fantastik ve gerçeküstücülüğün aksine büyülü gerçekçilik, kişinin geçmiş ve geleneklerle bağını kesmez, yani insanı geçmişinden ve bulunduğu toplumdan uzaklaştırmaz.

"Kuşların ölümüne gerçekten onun mu neden olduğu bir türlü anlaşılamadıysa da, ne yeni gelinler canavarlar doğurdu, ne de sıcaklık arttı. Rebeca o yılın sonunda öldü. Ömrü boyunca yanından ayrılmamış olan hizmetçi Argenida, yetkililere başvurarak hanımının üç gündür odasından çıkmadığını bildirdi ve kapıyı kırdıklarında, Rebeca'yı yatağında büzülmüş buldular. Saçkırandan kel olmuştu. Parmağı da ağzındaydı. Aureliano Segunda, cenazeyi kaldırmayı üzerine aldı."

Eklenme: 2023.11.09 14:58
Son Güncellenme: 2023.11.09 15:13
Kategori: Yaşam

Öne Çıkan Galeriler

2024'ün en çok aratılan yemek tarifleri!
2024'ün en çok aratılan yemek tarifleri!