Yılda 2000 çocuğa lösemi tanısı konuluyor!

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de çocukluk çağı kanserlerinde başı çeken löseminin son yıllarda görülme sıklığı giderek artıyor. Öyle ki çocukluk döneminde tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 35'ini lösemi oluşturuyor. Yaklaşık olarak yılda 2000 çocuğa yeni teşhis konulduğu açıklayan Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sema Aylan Gelen, lösemi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIK, AMA!
Doç. Dr. Sema Aylan Gelen, löseminin umutsuz değil, aksine günümüzde uygulanan güncel tedavi yöntemleri sayesinde gün geçtikçe artan tedavi başarısıyla yüksek oranlarda iyileşmenin sağlanabildiği bir hastalık olduğuna dikkat çekerek şöyle konuşuyor: "Tedavi, löseminin tipine ve tanımlanan risk gruplarına göre; kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik ilaçlar, immünoterapiler, psikososyal destek ve kemik iliği nakli bileşenlerinden oluşuyor. Çocukluk çağında görülen lösemilerde uzun dönem sağ kalım yükselmiş durumdadır."

HER HASTAYA KEMİK İLİĞİ NAKLİ GEREKMİYOR!
Lösemi hücrelerini yok etmenin temel yolunun kemoterapi olduğunu belirten Doç. Dr. Sema Aylan Gelen, "Akut lenfoblastik lösemi hastalarının yaklaşık yüzde 10'unda, akut miyeloblastik lösemide ise yüzde 30-50'sinde kök hücre nakli gerekir. Yüksek risk grubundaki hastalar ve kanserin nüks ettiği hastalar kemik iliği nakli adayıdır" diyor.

Eklenme: 2024.05.02 15:55
Son Güncellenme: 2024.05.02 15:59
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Her gün bir avokado yersek ne olur?
Her gün bir avokado yersek ne olur?