Uzmanlar yurt ve kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin bir kısmı ev ve yurt arayışına başladı. Uzmanlar ise öğrencilerin yurt ve kira sözleşmelerinde dikkat etmesi gerekenleri tek tek açıkladı. İşte sorun yaşamamak için sözleşmelerde dikkat edilmesi gerekenler...

'DEVLETİN KİRA ORANINDA ARTIŞ YAPILACAKTIR'

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel de konutun satılması halinde yeni malikin kiracıyı tahliye etmesi hakkı bulunduğunu vurgulayarak, "Bu riski kaldırmak için, kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesinde yarar vardır. Şerh, kiracıyı koruyacaktır." dedi.

Konut sahibinin kendisinin veya çocuklarının ihtiyacı için talepte bulunmayacağının madde olarak yazılabileceğini kaydeden Yüksel, "Sözleşmede, kira artışına ilişkin yıllık oran belirtmek yerine 'devletin kira oranında artış yapılacaktır' ifadesi artışla ilgili ileride yaşanacak tartışma ve davaları engelleyecektir" diye konuştu.

Yüksel, kira sözleşmesinde, aidat kavramının içine nelerin dahil olduğunun açıkça belirtilmesi gerektiğini ifade ederek, "Evde sözleşmeye imza atan kimse ve ailesi dışında kalacak kişi varsa bunlar belirtilmeli. Aksi takdirde tahliye davası açılabilir." uyarısında bulundu.

En fazla 3 aylık kira bedeli kadar alınabilecek depozitonun vadeli bir hesapta tutulmasının zorunlu olduğuna işaret eden Yüksel, kiracının erken tahliye halinde evi tutanakla teslim etmesinde fayda olduğunu söyledi.

Yüksel, "Tahliye taahhütnamesi vermeden kiraya vermeyen mülk sahipleri için bu taahhüt, kontratla aynı anda veya önce verilirse geçersiz olacaktır. Böyle bir durumda kontrattan sonra hemen ihtar çekilerek geçersizlik ileri sürülmesi faydalı olacaktır." ifadelerine yer verdi.

Eklenme: 2024.08.14 16:26
Son Güncellenme: 2024.08.14 16:30
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Asgari ücrette konuşulan rakamlar: Kritik to...
Asgari ücrette konuşulan rakamlar: Kritik to...