Osmanlı'nın gölgesinde kalan miras: Bursa Kiliseleri ve Havraları
Evliyalar şehri Bursa'da çan seslerinin yankılandığı Osmanlı zamanlarından kalan izler tarihin tozlu sayfalarında kaybolmaya yüz tutmuş kiliseler, sessizce şehrin kayıplarına karışıyor. Bursa'nın hoşgörü içinde yaşadığı kültürel geçmişine tanıklık eden bu ibadethaneler keşfedilmeyi bekliyor.
Uludağ Polihron (Cyril/Kiril) Manastırı
Bugün Slavlarca kullanılan alfabenin mucidi olan Aziz, Kiril (Cyrillos) ve abisi Metodinin (Methodios) yaşadıkları ve bu alfabeyi ürettikleri manastır olması hasebiyle Uludağ manastırlarının en önemlilerinden biri Polihron Manastırı'dır. Bu manastırın günümüzde tespit edilebilen herhangi bir kalıntısı bulunmamaktadır.
Aziz Kiril ve Metodi'nin Kiril alfabesinin öncüleri olarak Glagolitik alfabeyi icat ettikleri yer Polihron Manastırı olarak geçmektedir. LX. yüzyıl sonu ile X. yüzyıl başlarında yaşamış olan bilgin din adamı Çernorizets Hrabir'a göre Slav-Bulgar Alfabesini Aziz Kiril Uludağ Polihron Manastırında yaptığı çalışmalarla ortaya çıkartmıştır.
Osman Şevki Bey, Kiril Manastırı'nı Cumalıkızık ve Fidyekızık köylerinin güneyinde 430 metre yükseklikte konumlandırmıştır.
Son Güncellenme: 2025.05.02 13:08
Kategori: Haber
Öne Çıkan Galeriler
