Osmanlı'nın gölgesinde kalan miras: Bursa Kiliseleri ve Havraları
Evliyalar şehri Bursa'da çan seslerinin yankılandığı Osmanlı zamanlarından kalan izler tarihin tozlu sayfalarında kaybolmaya yüz tutmuş kiliseler, sessizce şehrin kayıplarına karışıyor. Bursa'nın hoşgörü içinde yaşadığı kültürel geçmişine tanıklık eden bu ibadethaneler keşfedilmeyi bekliyor.
Demirkapı Kilisesi
Kilise, Orhan Gazi döneminde (1326-1359) meleklerden Mikael ve Gabriel adına inşa edilmiştir. Özgün adıyla "Taxiarhon Kilisesi" eski bir Rum Ortodoks kilisesidir. Ancak kilise, Demirkapı semtinde yer aldığı için "Demirkapı Kilisesi" olarak bilinmektedir. Bursa'da ayakta kalan nadir kiliselerden biridir.
Doğu batı yönünde ve bazilikal plan şemasına sahip kilisenin üzeri ahşap kırma çatı ve kiremitle kaplıdır, Kilise, Kyranthimos'un girişimiyle 1835 yılında Sultan II. Mahmud tarafından tamir ettirilmiştir.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında ise nüfus mübadelesi sebebiyle kilise cemaatini kaybetmiştir. 1926'da kilise, Yılmazipek ailesinin mülkiyetine geçmiş, 1985'e kadar ipek büküm ve dokuma işlemlerinin yapıldığı bir fabrika olarak hizmet vermiştir.
Kaynak: Go To Bursa
Son Güncellenme: 2025.05.02 13:08
Kategori: Haber
Öne Çıkan Galeriler
