İstilacı hayvanla ilgili tek çareyi açıkladı
Kocaeli, İstanbul, Bursa, Yalova, Sakarya'ya doğru bir hayvanın akın akın istilaya geleceği ifade ediliyordu. Akın akın istilaya geçen hayvanın elbet Marmara'ya giriş yapacağı ifade ediliyordu. Uzman isim hayvana karşı tek çareyi açıkladı.
Balon balığı avcılığına destek ödeneklerinin 5 yıldır belli dönemlerde uygulandığını dile getiren Dr. Irmak, "En son dönemde küçük olan türlere destek ödemesi kuyruk başına 10 TL. 'Lagocephalus sceleratus' türünde ise kuyruk başına 25 TL. Bu dönemde alımlar 22 Nisan'da başlayacak" dedi.
'BALON BALIĞIYLA MÜCADELEDE AMATÖR BALIKÇILARA DA DESTEK VERİLMELİ'
"Balon balıklarıyla mücadelede yegane çare; yerli türleri korumak" diyen Dr. Irmak, "Şu an popülasyonlarımızın sağlıklı olduğunu söyleyebilmek mümkün değil. Bu açıdan kendi popülasyonlarımızın miktarının artması balon balıklarla mücadele için bence en doğru yol. Balon balığıyla ilgili bir topyekün bir mücadele yapılacaksa, konunun paydaşları olan amatör balıkçılara da benzer şekilde bir destek verilmesi daha uygun olacaktır. Yoksa sadece sosyal devlet anlayışı içinde balıkçılığa verilen destek gibi görünüyor. Balon balıklarıyla mücadele için ekosistem temelli bir balıkçılık yapılmalı. Şu an vahşi avcılık yapılıyor. Kotalar yeterli değil. Av araç gereçleri çok fazla takım içeriyor. Örneğin İtalya'da balıkçılar haftanın sadece 4 günü avlanabiliyor. Bu sayede ekosistem çok fazla hırpalanmıyor. Ülkemizde ise 12 metre altı tekneler 365 gün çalışabiliyor. Ekosistem temelli balıkçılık, habitatlara zarar vermeyen bir av şekli olduğu gibi balıkların üreme dönemlerine dikkat edilerek, neslin devamına fırsat veren bir avcılık şekli. Bilinenin aksine küçük boylardan ziyade büyük boy balıkların, anaçların yakalanmaması önemli. Bu nedenle av sınırlamaları üreme dönemlerine hassasiyet gösterilerek belirlenmeli, av takımları ve miktarı sınırlanmalı" diye konuştu.
Son Güncellenme: 2024.04.19 15:43
Kategori: Haber
Öne Çıkan Galeriler
