Enerji Bakanı: Heyelan alanında 400 bin kamyonluk toprak kütlesi var
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan facianın büyüklüğü daha çok anlaşılmaya başlandı. Toprak altındaki 9 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor. Maden sahasında geniş bir bölgede toprak kayması meydana geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, heyelan alanında 400 bin kamyonluk toprak kütlesi olduğunu söyledi. Faciaya ilişkin soruşturma derinleştirilirken, gözaltına alınanların sayısı 8'e yükseldi. Gözaltına alınan isimler arasında, firmanın Kanadalı yöneticisi de bulunuyor.
AKADEMİSYENLERİN İNCELEMELERİ SÜRÜYOR: HEYELAN RİSKİ VAR, SİYANÜRÜN NE KADAR ETKİ ETTİĞİ İNCELENİYOR
Bölgede akademisyenlerin incelemeleri ise sürüyor.
Bölgede çok büyük bir kayma meydana geldiğini ifade eden İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Kumral, "800 metre uzunluğunda 30 metre derinliğinde 50 metre genişliğinde bir alan kaymış vaziyette. Hem Sabırlı Deresi'ne hem de arka tarafta daha önce üretim yapılmış ancak terkedilmiş olan maden sahasına da kaymış vaziyette." diye konuştu.
Bölgede heyelan riskinin sürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Kumral, şunları söyledi:
"Bu riski de göze alarak bu çalışmaların bir an önce bitmemesi gerekiyor. Risk var olduğu için diğer konular siyanür, falan bu tür konular biraz daha ikinci plana atılmış vaziyette. Heyelanı da göz önüne aldığımız da AFAD çalışanlarını da düşünmemiz gerekiyor. Yani öyle bir kontrolle gitmesi gerekiyor ki işi yapalım derken başka bir önemli kötü sonuca sebebiyet vermemek için tedbirli davranmamız gerekiyor."
Bölgedeki siyanürün çevreye ne kadar etki ettiğinin araştırıldığını söylen Kumral, "Kendilerinin ilk buldukları verilere göre şu anda düşük seviyede devam ediyor. Ama DSİ, siyanürün ortamdan uzaklaştırılması, akarsuya, yer altı suyuna ulaşmaması için kısa, orta ve uzun vadede almaya çalışıyor. Kısa vadede hemen atığın altında set oluşturdular. Hem kaymanın içinde bulunan sıvıların ortamdan uzaklaştırılması, orada birikecek ve oradan da iç havuzlara geri pompalıyorlar. Orta vadede madenin bütün etrafını oradaki suyu ortamdan uzaklaştıracak set kurmaya çalışıyorlar. Atığa gelebilecek olan suların temiz bir şekilde başka taraftan deşarjı söz konusu olacak bu da bizim için son derece önemli." dedi.
Son Güncellenme: 2024.02.16 09:34
Kategori: Haber
Öne Çıkan Galeriler
