Bu isimler nereden çıktı? Bursa ve ilçelerinin isim hikayelerine yolculuk...

Bursa dağların gölgesinde, denizlerin kıyısında kurulmuş bir şehirdir. Her ilçesinin tarihiyle harmanlanan yaşanmışlıkları, doğayla iç içe olması isimlerini almalarında önemli rol oynamıştır. İlçelerin isimleri en az kendileri kadar derin köklüdür. Bu galeride isimlere hayat veren yaşanmışlıkları, olayları öğreneceğiz.

Keles

W. Radolf'un ve A. Vambery' nin Çağatayca sözlüklerinde "Keles" kelimesinin anlamı "bir tür kertenkele" olarak verilmektedir. Şemseddin Sami'nin Kamus-ı Türki adlı sözlüğünde "Kelas" kelimesinin anlamı da 'kertenkele' olarak zikredilmektedir. Ayrıca Keles'in halen Kazak Dili'nde bir kertenkele türünün, Çağatay Türkçesi'nde de bir sincap türünün adı olarak kullanıldığı kaynaklarda ifade edilmektedir.
Keles adının bir yer adı olarak Anadolu'ya, Orta Asya'dan Oğuzlar'ın Kayı Boyu tarafından getirildiği düşünülmektedir. Zira, halen Orta Asya'da Kazakistan ve Özbekistan sınırları içinde 'Keles' adlı coğrafi birimler (nehir, kaza, köy, harabe bir şehir merkezi) mevcuttur.
Bunlardan Keles Nehri; 241 km. uzunluğunda olup Sir Derya Irmağı'nın önemli bir koludur. Kazak-Özbek sınırındaki Karadağ'dan doğan bu nehir; aynı adı taşıyan kazanın yakınından geçip geniş bir havzayı sulayarak Sir Derya Irmağı'na dökülmektedir.
Keles kelimesi Türklerin Anadolu'ya göç etmelerinden çok önce Orta Asya'da yer adı olarak bilinen ve kullanılan bir kelimedir. Bu çerçevede ilçenin isminin de Orta Asya kaynaklı olduğu anlaşılmaktadır.
Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun'un düğün merasiminin yapıldığı rivayet edilen Kocayaylası, Gököz Göleti ve kirazı ile Dağ yöresinin en turistik ilçesidir.

Eklenme: 2025.05.23 13:39
Son Güncellenme: 2025.05.23 14:28
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Tarihte bugün: 22 Mayıs
Tarihte bugün: 22 Mayıs