Kanser tedavisinde ağız sağlığını korumanın 7 yolu
Kanser tedavisi başlı başına zor bir tedavi süreci. Bununla birlikte tedaviyle birlikte gelişebilecek yan etkiler de hastayı ciddi olarak etkiliyor. Ağız içinde ortaya çıkan sorunlar da bunların başında yer alıyor. Beslenme düzeni de etkilediğinden, ihtiyaç duyduğu besinleri alamayan hasta zayıf düşebiliyor.
Buz uygulaması yapılmalı: Kan akışını dolayısıyla ilacın ağız dokularına ulaşmasını azaltacağı için kemoterapi ilaçları verilmeden önce ve verildikten 1/2 saat sonra buz kalıpları emilerek ağız dokuları korunmalı.
TEDAVİ SONRASINDA DA AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT
Kanser tedavisi gören hastaların tedavileri sonrasında da ağız diş sağlığına dikkat etmeleri önem taşıyor. Çünkü özellikle baş boyun bölgesine yapılan radyoterapi uygulamaları çok fazla çürük oluşumuna neden oluyor. Ortaya çıkabilen enfeksiyonun genel sağlığı da etkilediğini hatırlatan Prof. Noyan, bu nedenle tedavi sonrası ağız hijyeni sağlanması ve düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmesinin çok önemli olduğunu söylüyor. Diş çekimi tedaviden 1-1.5 yıl sonra yapılabiliyor. Ortodontik tedaviler ve implant uygulamaları için de yine en az 1-1.5 yıl geçmesi gerekiyor. Çocuklarda da tedavi sırasında ve sonrasında çene ve diş gelişimi de yakından izlenmeli ve koruma amaçlı flor uygulanmalı.
Son Güncellenme: 2018.06.28 09:39
Kategori: Diğer
Öne Çıkan Galeriler