Kanser tedavisinde ağız sağlığını korumanın 7 yolu

Kanser tedavisi başlı başına zor bir tedavi süreci. Bununla birlikte tedaviyle birlikte gelişebilecek yan etkiler de hastayı ciddi olarak etkiliyor. Ağız içinde ortaya çıkan sorunlar da bunların başında yer alıyor. Beslenme düzeni de etkilediğinden, ihtiyaç duyduğu besinleri alamayan hasta zayıf düşebiliyor.

Ağız Diş Sağlığı, Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Noyan, tüm bunların kanser tedavisinin yapılmasına engel olabileceğini, kemoterapinin ara verilmesine ya da sonlandırılmasına kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret ediyor. Bu nedenle kanser tedavisi öncesinde ağız ve dişlerin kontrolü önem taşıyor.

KANSER TEDAVİSİYLE EŞ ZAMANLI AĞIZ İÇİNE İŞLEM YAPILAMIYOR

Ağız diş sağlığı ile ilgili yapılacakların tedavi başlamadan uygulanması gerekiyor. Çünkü kanser tedavisine başlandıktan sonra ağız içine yönelik herhangi bir tedavi şansı bulunmuyor. "Burada terazinin her iki kefesine şartların konularak doğru değerlendirme yapılmalı" diye konuşan Noyan, "Diş ve ağız tedavisi, kanser tedavisiyle eş zamanlı yapılamıyor. Mutlaka öncesinde yapılması gerekiyor. Bununla birlikte, öncesinde yapılan işlemlerle hem kanser tedavisinin genel başarısına katkı sağlanabiliyor, hem de olası ağız içi komplikasyonların önüne geçilerek hastanın hayat kalitesi ciddi oranda artırılabiliyor" diyor.

Eklenme: 2018.06.28 09:32
Son Güncellenme: 2018.06.28 09:39
Kategori: Diğer

Öne Çıkan Galeriler

"Sigara kullanımı felç olasılığını yüzde 50 ...
"Sigara kullanımı felç olasılığını yüzde 50 ...